Postup
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Příprava těsta je opravdu snadná, jelikož jde jen o smíchaní všech uvedených ingrediencí, tedy mouky, oleje, vína a soli.
Krok 2
Těsto hněteme, dokud z něj nevypracujeme hladkou a celistvou hmotu. Následně ho zabalíme do igelitové fólie, odložíme ho do lednice a budeme pokračovat s přípravou náplně.
Krok 3
Nyní můžeme začít s přípravou náplně. Nejprve smícháme uvařený špenát s ricottou. Mícháme, dokud se obě suroviny pěkně nespojí a nevytvoří jednotnou hmotu.
Krok 4
Do takto umíchané hmoty přidáme (kromě strouhanky) zbylé ingredience, tedy vejce, parmezán, špetku soli a pepře. Po důkladném promíchání máme náplň hotovou.
Krok 5
Nyní se naše pozornost přesouvá opět k těstu. Těsto, které jsme si zabalili do fólie rozbalíme a rozdělíme si ho na dva stejné díly. Pomocí válečku vyválíme z každé části těsta kruh o průměru cca 30 cm.
Krok 6
Nyní nastal čas, kdy použijeme ponechanou strouhanku. Tou rovnoměrně posypeme plát těsta, na který budeme dávat náplň. Strouhanka zabrání zvlhnutí těsta po nánosu náplně.
Krok 7
Jeden z nejdůležitějších kroku, je správné rozmístění náplně. Část náplně rozmístíme doprostřed vyváleného kruhu. V dostatečné vzdálenosti uděláme totéž podél okraje těsta, ale pozor! Náplň neklademe na úplný kraj, je nutné ponechat zhruba 2-3 centimetry od kraje nepokryté, abychom měli prostor pro uchycení druhé vrstvy těsta. Náplň můžeme opět lehce posypat strouhankou, popř. zbylým parmezánem.
Krok 8
Pokud máme rozprostřeno, je na čase přiložit druhý plát rozváleného těsta.
Krok 9
Nyní musíme okraje obou plátů těsta spojit tak, aby nám nevytekla náplň a abychom mohli vytvořit vzhled slunce. Pomocníkem nám může být vidlička, pomocí které “mačkáme” oba vyválené kruhy k sobě.
Krok 10
Doprostřed koláče umístíme misku (dnem vzhůru), která bude mít o něco větší průměr, než náplň uprostřed. Trochu zatlačíme a okolí misky propícháme vidličkou. Tento krok je důležitý k tomu, abychom docílili vzhledu slunce, pomocí misky si tvoříme právě jeho střed.
Krok 11
Nyní si pomocí nože nakrájíme jednotlivé “paprsky” cca 2 cm široké.
Krok 12
A nyní předposlední, ale asi nejzásadnější krok, aby vše vypadalo tak, jak má. Krok s názvem “twist”, kruť. Každý z nařezaných “paprsků” zakroutíme podle obrázku.
Krok 13
Když máme zakrouceno, je čas dát právě vzniklé slunce péct. Pečeme 30 minut na 180°. Doufám, že recept splní Vaše očekávání. Vaše výtvory můžete zasílat na náš email: redakce@carujeme.cz.