fbpx

Pikantní křupavý květák

Tato úprava květáku je mezi vegany známá jako "buffalo wings", neboť marinovaný květák vzhledově připomíná známá korejská křidélka. Jistě však zachutná i masojedům, hlavně těm, kteří si potrpí na ostré. Skvěle doplní letní grilovačku, kde ho můžete použít třeba i jako přílohu.

Pikantní křupavý květák

Ingredience na 4 porce

  • 1 květák

 Těstíčko

  • 100 g mouky (použila jsem pohankovou, stačí ale i obyčejná nebo špaldová)
  • 100 ml neslazeného sójového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 100 ml vody
  • lžička cibulového prášku
  • lžička česnekového prášku
  • lžička uzené papriky
  • lžička mletého kmínu
  • lžička himalájské soli
  • pepř dle chuti

 
Marináda

  • 2–3 lžíce korejské paprikové pasty
  • 3 lžíče kečupu
  • 2 lžíce javorového nebo agáve sirupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • stroužek česneku
  • 1/4 menší cibule

 
Další: plech, pečicí papír

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Květák rozebereme na růžičky (listová žebra nevyhazujte, obsahují mnoho cenných živin).

2

Připravíme si obalovací těstíčko. Smícháme všechny ingredience a vymícháme hladkou hmotu, ve které jednotlivé růžičky květáku obalujeme. Vyrovnáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud by vám náhodou těstíčko došlo (což se může stát, závisí na velikosti použitého květáku), prostě smíchejte trochu mouky s vodou nebo mlékem a okořeňte.

Pikantní křupavý květák
3

V předehřáté troubě pečeme při vyšších teplotách 15 minut.

Pikantní křupavý květák
4

Mezitím si připravíme marinádu. Hlavní ingrediencí je ostrá korejská paprikovo-rýžová pasta. Seženete ji v asijských obchodech. Použít však můžete i obyčejnou chilli pastu. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Česnek utřeme v lisu na česnek, stejně tak lisem protlačíme i kousek cibule.

Pikantní křupavý květák
5

Po čtvrt hodině vyndáme květák a jednotlivé růžičky pořádně potřeme marinádou. Dáme znovu do trouby na dalších 15 minut.

Pikantní křupavý květák
6

Komu by se zdál květák ještě tvrdý, může ho nechat v troubě déle. Ale půl hodina je ideální k tomu, aby byl květák měkčí a zároveň parádně křupavý.

Pikantní křupavý květák
7

Můžete podávat samotné nebo třeba se šťouchaným bramborem. TIP: Poduste listová žebra květáku a přidejte do šťouchaných brambor!

Pikantní křupavý květák
8
Pikantní křupavý květák

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře