Základem je čerstvé namletí kvalitních kávových zrn. Káva musí být namleta nahrubo, takže při mletí postupujte opatrně a zapněte mlýnek vždy na vteřinku, ať ji nenamelete moc na jemno.
Hrubě namletou kávu dejte do uzavíratelné nádoby, ideálně sklenice s víčkem a zalijte převařenou studenou vodou. Důkladně promíchejte, ať nasákne úplně všechna káva.
Extrahovat můžete jak v lednici, tak mimo lednici a to cca 24 h, ale klidně můžete i déle. Pokud budete extrahovat kratší dobu, káva bude hodně slabá a je pak třeba na to myslet při podávání, resp. ředění.
Po 24 h louhování kávu přeceďte, ideálně přes plátýnko nebo malý cedníček. Dále už můžete postupovat dle libosti, kávu si nařeďte vodou jak vám bude vyhovovat (mně chutná 1:1). Klidně můžete ředit i teplou vodou. Můžete přidat mléko/smetanu i cukr, výborný je v tom třeba vanilkový.
Takto extrahovaná káva vám vydrží v lednici i dva týdny.