Mandlovo-hruškový štrůdl s levandulí
Když se v našem městě konal Štrůdl fest, nemohla jsem samozřejmě chybět

Ingredience na 10 porcí
na těsto:
- 100 g hladké mouky pšeničné
- 100 g hladké mouky špaldové
- 50 g mandlové mouky
- 2 vajíčka
- 70 g změklého másla pokojové teploty
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 – 3 lžíce vlažné vody
na náplň:
- 4 hrušky
- 4 lžíce levandulového cukru
- 2 lžíce třtinového cukru
- mandlovou mouku – cca hrst
- mandlové plátky – cca hrst
na dokončení:
- 1 vajíčko
- hrst plátků mandlí
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Mouku s máslem smíchejte do drobenky, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte na hodinku odpočinout do lednice.
Hrušky nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky.
Vychlazené těsto vyválejte celé nebo ho rozdělte na dvě části. Já vyvaluji slabší těsto na dva štrůdly. Vyválenou placku vprostřed po celé délce posypte dostatečně mandlovou moukou a na ni poklaďte nakrájené hrušky. Hrušky posypte levandulovým a třtinovým cukrem a posypte plátky mandlí. Těsto z obou stran přehněte přes náplň a na koncích důkladně zahňatlejte, ať náplň nevyteče.

Zamotaný štrůdl potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C cca 30 minut, dokud štrůdl nezezlátne.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské