Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou

Borůvky mě baví! A měla jsem chuť na něco tvarohového. Při tvoření základu koláče jsem zvolila bezlepkovou tapioka mouku a zlehka kokosový cukr. Pak mi to ale nedalo a čokoládová poleva byla na světě. Obě složky koláče se nakonec krásně doplnily a borůvky konečné dílo skvěle osvěžily.

Coudy´s Cookies

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Tvarohový základ:

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 odtučněný tvaroh (možno zaměnit dvěma polotučnými)
  • 100 ml polotučného mléka
  • 40 ml smetany
  • 3 vejce
  • 2 lžíce medu (nebo kukuřičného či jiného sirupu; možno použít i kokosový cukr)
  • 50 g borůvek + 100 ml mléka (rozmixované)
  • 1 hrnek tapioka mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku (bezfosfátový)
  • lžička kokosového oleje či másla

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády (55%)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 50 g borůvek na dozdobení

Co budete dál potřebovat:
pečící formu na dort (průměr 24 cm)
pečící papír
mixér

Postup

1

Vyšlehejte oba tvarohy, přidejte mléko a smetanu a opět vyšlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s medem či sirupem.

2

Rozmixujte borůvky spolu s mlékem a přidejte ke směsi.

3

Zbylé suché suroviny vmíchejte k mokrým ingrediencím.

4

Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, vymažte kokosovým olejem či máslem a vysypte např. kokosem.

5

Připravený tvarohový základ vlijte do formy a pečte na 170°C. Koláč je hotový až se povrch zbarví do zlata(cca 40 minut). Asi 30 minut nechte koláč chladnout.

6

Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte kousek másla s čokoládou. Ve chvíli, kdy je čokoláda tekutá vmíchejte zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří sametová poleva.
Polevu vlijte na koláč a ozdobte borůvkami. Podávejte vychlazené.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pecorino s marmeládou

Zapékaný květák s křupavou sýrovou gratinou na povrchu

Matcha cake

Restovaná kuřecí prsa se žampiony, špenátem a sýrovou omáčkou za 30 minut

Panenský špíz s jablky

Rychlá a oblíbená „Bounty“ roláda bez pečení

Halloweensky koláč s jablkami

Pohánkové placky

Telecí vývar

Dýňový “guláš“

Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou