Měla jsem narozeniny a jedno z mých přání bylo, ať mi nikdo nedělá dort. Ano, zvláštní přání, ale já si jej prostě chtěla udělat sama. Nějaký složitý, zajímavý a neobvyklý. Nepotřebuji třípatrové dorty, kde je základ piškot spojený tunou máslového krému, potažený marcipánem a dozdobený 50 marcipánovými růžičkami. Lákal mě pravý opak. Jednoduše vypadající na pohled, složitější na přípravu, ale dokonalý v chuti. Jelikož se mi často nenaskytne příležitost vyhranit si čas (spíše den) na přípravu takového desertu, rozhodla jsem si dát dárek sama sobě v podobě triple chocolate mousse. Měla jsem ještě dva další adepty, ale tento zvítězil, jelikož jsem mousse ještě nikdy nedělala. Navíc jsem věděla, že bude horký letní den a něco osvěžujícího z lednice potěší mé narozeninové návštěvníky mnohem víc, než jiný těžký zákusek. A taky že ano, všichni se olizovali až za ušima a během chvilky byl dort pryč. Měla jsem tudíž dvojitou radost, mohla jsem si tento luxus upéct a ještě jsem potěšila bříška mých nejbližších.
„Triple chocolate mousse“ – nadýchaný dortík s třemi druhy čokolády
Tento dort je opravdovým zážitkem :). Doporučujeme jej spíše pokročilejším pekařům, ale i šikovný začátečník jej zvládne. V každé vrstvě se ukrývá odlišná chuť nadýchané čokolády se smetanou.
★★★★★ 0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
Čokoládový základ
- 22 g másla + na vymazání formy/formiček
- mouka na vysypání formy/formiček
- 70 g kvalitní 80% čokolády
- 3 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Mousse z lískooříškové čokolády
- 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
- 75 g kvalitní 80% čokolády
- 50 g lískooříškové čokolády
- 60 ml mléka
- 180 ml studené smetany ke šlehání
Mousse z bílé čokolády
- 60 ml mléka
- 6 tobolek kardamomu, lehce drcených
- 1 vanilkový lusk > vyškrábnutá semínka
- 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
- 125 g bílé čokolády
- 180 ml studené smetany ke šlehání
Zdobení
- holandské kakao nebo čokoládový prášek
- hoblinky bílé/ hořké čokolády
- čerstvé maliny
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem, dno vyložte papírem a boky vysypejte moukou.
2
Čokoládu s máslem rozpustte nad parou a dejte bokem lehce zchladnout.
3
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přilijte vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu s máslem.
4
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a po částech jej přidávejte k těstu. Přidejte škrob a opatrně promíchejte.
5
Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 12 minut.
6
Po upečení nechte vychladnout. Korpus buď nechte tak, jak je, nebo později vykrájejte na menší kolečka.
7
Želatinu vložte do misky se studenou vodou a nechte ji bobtnat 5 až 10 minut. Mezitím obě čokolády společně
8
Rozpusťte ve vodní lázni nebo nad parou.
9
Zahřejte mléko do horka, z želatiny vymačkejte vodu a přidejte ji do mléka a nechte rozpustit. Poté mléko postupně přilévejte k čokoládě. Směs nechte 5 minut odpočívat.
10
Vyšlehejte smetanu a smíchejte ji s čokoládovou směsí.
11
Krém vylijte na připravený korpus, stěrkou zarovnejte a vložte do lednice.
12
Mléko s kardamomem, vanilkovým luskem a zrníčky zahřejte, poté sundejte z plotny a nechte aspoň 30 minut infuzovat pod poklicí.
13
Opět nechte nabobtnat želatinu a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo nad parou.
14
Z mléka vyndejte kardamom a vanilkový lusk. Znovu jej ohřejte, z želatiny vymačkejte vodu a přidejte do mléka. Nechte ji rozpustit a poté přilejte mléko do rozpuštěné čokolády. Nechte směs 5 minut odpočinout.
15
Smetanu vyšlehejte a smíchejte s čokoládovou směsí. Hotový krém nalijte na lískooříškovou vrstvu, zarovnejte stěrkou a dejte aspoň na 3 hodiny do lednice (ideálně přes noc).
16
Před servírováním posypejte kakaem či čokoládovým práškem, ozdobte malinami či hoblinkami čokolády.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}