fbpx

“Triple chocolate mousse” – nadýchaný dortík s třemi druhy čokolády

Tento dort je opravdovým zážitkem :). Doporučujeme jej spíše pokročilejším pekařům, ale i šikovný začátečník jej zvládne. V každé vrstvě se ukrývá odlišná chuť nadýchané čokolády se smetanou.

recept-na-trojvrstvy-cokoladovy-dortik

Ingredience na 8 porcí

Měla jsem narozeniny a jedno z mých přání bylo, ať mi nikdo nedělá dort. Ano, zvláštní přání, ale já si jej prostě chtěla udělat sama. Nějaký složitý, zajímavý a neobvyklý. Nepotřebuji třípatrové dorty, kde je základ piškot spojený tunou máslového krému, potažený marcipánem a dozdobený 50 marcipánovými růžičkami. Lákal mě pravý opak. Jednoduše vypadající na pohled, složitější na přípravu, ale dokonalý v chuti. Jelikož se mi často nenaskytne příležitost vyhranit si čas (spíše den) na přípravu takového desertu, rozhodla jsem si dát dárek sama sobě v podobě triple chocolate mousse. Měla jsem ještě dva další adepty, ale tento zvítězil, jelikož jsem mousse ještě nikdy nedělala. Navíc jsem věděla, že bude horký letní den a něco osvěžujícího z lednice potěší mé narozeninové návštěvníky mnohem víc, než jiný těžký zákusek. A taky že ano, všichni se olizovali až za ušima a během chvilky byl dort pryč. Měla jsem tudíž dvojitou radost, mohla jsem si tento luxus upéct a ještě jsem potěšila bříška mých nejbližších.

Čokoládový základ

  • 22 g másla + na vymazání formy/formiček
  • mouka na vysypání formy/formiček
  • 70 g kvalitní 80% čokolády
  • 3 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Mousse z lískooříškové čokolády

  • 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
  • 75 g kvalitní 80% čokolády
  • 50 g lískooříškové čokolády
  • 60 ml mléka
  • 180 ml studené smetany ke šlehání

Mousse z bílé čokolády

  • 60 ml mléka
  • 6 tobolek kardamomu, lehce drcených
  • 1 vanilkový lusk > vyškrábnutá semínka
  • 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
  • 125 g bílé čokolády
  • 180 ml studené smetany ke šlehání

Zdobení

  • holandské kakao nebo čokoládový prášek
  • hoblinky bílé/ hořké čokolády
  • čerstvé maliny

1-1-678x1024

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem, dno vyložte papírem a boky vysypejte moukou.

2

Čokoládu s máslem rozpustte nad parou a dejte bokem lehce zchladnout.

3

Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přilijte vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu s máslem.

4

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a po částech jej přidávejte k těstu. Přidejte škrob a opatrně promíchejte.

5

Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 12 minut.

6

Po upečení nechte vychladnout. Korpus buď nechte tak, jak je, nebo později vykrájejte na menší kolečka.

7

Želatinu vložte do misky se studenou vodou a nechte ji bobtnat 5 až 10 minut. Mezitím obě čokolády společně

8

Rozpusťte ve vodní lázni nebo nad parou.

9

Zahřejte mléko do horka, z želatiny vymačkejte vodu a přidejte ji do mléka a nechte rozpustit. Poté mléko postupně přilévejte k čokoládě. Směs nechte 5 minut odpočívat.

10

Vyšlehejte smetanu a smíchejte ji s čokoládovou směsí.

11

Krém vylijte na připravený korpus, stěrkou zarovnejte a vložte do lednice.

12

Mléko s kardamomem, vanilkovým luskem a zrníčky zahřejte, poté sundejte z plotny a nechte aspoň 30 minut infuzovat pod poklicí.

13

Opět nechte nabobtnat želatinu a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo nad parou.

14

Z mléka vyndejte kardamom a vanilkový lusk. Znovu jej ohřejte, z želatiny vymačkejte vodu a přidejte do mléka. Nechte ji rozpustit a poté přilejte mléko do rozpuštěné čokolády. Nechte směs 5 minut odpočinout.

15

Smetanu vyšlehejte a smíchejte s čokoládovou směsí. Hotový krém nalijte na lískooříškovou vrstvu, zarovnejte stěrkou a dejte aspoň na 3 hodiny do lednice (ideálně přes noc).

16

Před servírováním posypejte kakaem či čokoládovým práškem, ozdobte malinami či hoblinkami čokolády.

Mohlo by vás zajímat:
bílá čokoláda čokoláda hořká čokoláda nepečené smetana vanilka vanilkový extrakt želatina Bezlepkové Dezerty Vegetariánské

Zdroj: lagom.cz

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře