Makovo-ořechová bábovka (bezlepková)

Je krásně vláčná a měkoučká, s výraznou chutí máku. Řekla bych, že je to taková luxusní verze klasického makovce :)

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Makovo-ořechová bábovka (forma 20 cm x 9 cm):

  • 100 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 4 vejce “L”, odděleně
  • 80 g cukru krupice
  • 150 g mletého máku
  • 75 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, malou bábovkou formu (cca průměr 20 cm x výška 9 cm) vymažte a vysypte. Pokud chcete zachovat bezlepkovou variantu, použijte na vysypání bezlepkovou mouku. Já používám na vymazání směs mouky, oleje a tuku, bližší info u receptu na bábovku ze zakysané smetany.

2

Máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky.
Zvlášť si vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Mletý mák a ořechy smíchejte společně se špetkou soli a skořicí.

3

Do žloutkové směsi střídavě přidávejte směs máku s ořechy a ušlehané bílky. Promíchejte do hladka a těstem naplňte bábovkovou formu. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 - 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit. Špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně upečená.
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte.

Poznámka

Bábovka vydrží krásně vláčná několik dní, čím je starší, tím je lepší. Bábovku jsem pekla v malé formě o průměru cca 20 cm a výšce cca 9 cm. Pokud použijte větší formu, připravte těsto z 1,5 nebo dvojité dávky.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jemný tvarohový koláč s křehkou kůrkou a mákem

Míchaná vejce po francouzsku

Video: Letní koláč s jahodami inspirovaný citronádou

Sladké mini rohlíčky s pudinkovo – kokosovou náplní

Domácí čokoládové müsli s kokosem

Zdravé a snadné placky (tortily) z červené čočky

Nepečený dort s vanilkovým krémem, banány a arašídovým máslem

(Ne)sýrový dip k nachos

Brokolicové špalíčky s rajčatovým dipem

Lahodný puding z avokáda – dietní a bez vaření

Osvěžující ovocný salát s citrónovou zálivkou a mákem

Video: Raw rajčatová omáčka z řepy servírovaná s cuketovými špagetami