Jahodový džem s chia semínky

Jahodová mánie pokračuje. Nyní pro Vás máme recept na chutný a hlavně zdravý jahodový džem, který je výborný ke zmrzlině, jogurtu, nebo jen tak na mlsání. Tajemnou přísadou, která dělá z jahodového džemu džem zdravý, jsou chia semínka. Recept je jednoduchý na přípravu, tak neváhejte a vyzkoušejte! Nejprve si řekneme něco o chia semínkách, co obsahují a proč jsou tak zdravá.
  • jsou nejbohatším zdrojem mastných kyselin (omega 3 a omega 6)
  • jsou bohatá na vlákninu
  • obsahují velké množství vápníku, proto je to pro vegany dobrá náhražka mléka
  • obsahují minerály, jako je fosfor, železo, hořčík, draslík, zinek
  • neobsahují lepek, takže jsou vhodné i pro jedince, trpící celiakií
  • pomáhají regulovat krevní tlak, jsou vhodná pro jedince s vysokým krevním tlakem
  • jsou bohatá na vitamíny (A, B, C)
  • snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují hladinu HDL cholesterolu
  • zpomalují přeměnu sacharidu na cukry, proto se při konzumaci chia semínek musí hodně pít
A nyní k receptu na jahodový džem.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

na 1/2 sklenice džemu

  • 150 g  čerstvých jahod
  • 1 polévková lžíce vody
  • 1 polévková lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • skleněnou, uzavíratelnou nádobu

Postup

1

Jahody opláchneme a nakrájíme na polovinu. Poté je za použití vidličky rozmačkáme, aby nám vznikla kaše.

2

Do rozmačkaných jahod přidáme cukr, vodu a chia semínka. Vše důkladně promícháme a máme hotovo.

3

Vytvořenou směs si přeložíme do skleněné nádoby a umístíme odpočívat do lednice na několik hodin. Možná Vás zaráží příliš tekutá konzistence džemu, ale nemusíte se bát, protože chia semínka jsou opravdu zázračná. Jsou hydrofilní, takže dokážou absorbovat velké množství vody a dokážou vytvořit želé, tudíž naši momentální tekutou hmotu přemění (během odstavení v lednici) v tuhou, želatinovou hmotu. Dobrou chuť 🙂

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Hruškový koláč „naruby“ s medovo-zázvorovou polevou

Jemné kávové sušenky s hořkou i mléčnou čokoládou

Krtkův dort

Antioxidační smoothie se spirulinou

Recept na batátovou pizzu bez mouky

Plněné špenátové taštičky

Rychlé kuře s rajčaty a mozzarellou z jedné pánve za 15 minut

Nadýchaný smetanový krém k Tiramisu

Sýrové sušenky

Nedělní koláč

Za 15 minut připravíte tyto fitness nepečené čoko-koko řezy bez mouky

Domácí kávová zmrzlina se špetkou kakaa