fbpx

Recept na domácí levandulový sirup a vanilkovo-levandulové sušenky

Sirup je krásně voňavý a nejlépe chutná s perlivou vodou a plátkem pomeranče. Vůně i chuť je opravdu lahodná a čistě přírodní. Všem našim hostům moc chutná. 🙂

Sušenky jsou krásné na pohled, křehké a příjemně sladké. Díky levanduli voní a chutnají jako malé kousky léta.

Recept na sirup nám zaslala naše čtenářka Lucie Chimney Linhartová a tímto jí velmi děkujeme. 🙂

recept na domácí levandulový sirup a levandulové sušenky

Recept na levandulový sirup

Ingredience

  • Větší hrnek levandulových květů. (Mohou být sušené, já upřednostňuji čerstvé)
  • 1,5 litry vody
  • 1 citron
  • 3 kousky celé skořice (nemusí být)
  • půl hrnku medu
  • 200 g bílého cukru (Lze použít i třtinový, ale sirup tak bude nahnědlý a ne krásně fialový)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup

  1. Natrháme levandulové květy a volně  je nasypeme do větší skleněné nádoby nebo do plastové /skleněné mísy (nemá být kovová nádoba). Květy mohou mít i stopku, ale doporučujeme je raději úplně obrat.
  2. Převaříme 1,5 litru vody a poté ji necháme chvíli odstát. Poté vodu nalijeme do skleněné nádoby ve které jsou květy.
  3. Přidáme 3-4 kousky celé skořice, nakrájíme na kolečka 1-2 citrony (kůru opláchneme nebo ořežeme). Poté přisypeme kyselinu citronovou. Voda se krásně zbarví do fialkova.
  4. Necháme louhovat 24 hodin. Nejlépe v lednici, nebo v přítmí. Například v kuchyňské skřínce.
  5. Druhý den vložíme do velkého kastrolu plátno či plínku, přes které přecedíme obsah lahve a dobře vymačkáme.
  6. Levanduli vyhodíme. (Já ji použila jako přírodní osvěžovač vzduchu. Stačí ji nasypat do misky a nechat ležet třeba na stole v obýváku. Krásně nám to tu stále voní celým bytem.)
  7. Do levandulové vody poté přidáme cukr a med a poté zahřejeme na 85 stupňů. Jakmile dosáhneme této teploty, hned vypneme. Nesmí projít varem!
  8. Ještě horké naléváme do dobře vymytých (převařených) skleněných lahví a to až po okraj. Zamezí se tak přístupu vzduchu, víčka se dobře chytí a sirup se nekazí.
  9. Víčka musí být vyvařená. Po naplnění sklenici uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, abychom zničili všechny zárodky na víčku.
  10. Sirup nejlépe chutná s perlivou vodou, plátkem pomeranče. Na ozdobu používám snítku čerstvé levandule a doplním ledem. 🙂

Poznámka:

V původním receptu byla 3 kg cukru. Pro mne osobně to bylo příliš velké množství. Navíc vím, že sirup mizí tak rychle, že nepotřebuji moc konzervovat 🙂 Tedy každému dle vlastního uvážení.

Recept na levandulové sušenky

Ingredience

  • 1 hrnek másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička levandulového sirupu
  • 2 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce sušených levandulových kvítků
  • 1/2 lžičky soli

recept na levandulové sušenky

Postup

  1. Vyšlehejte cukr s máslem do pěny a přidejte suché ingredience.
  2. Lehce promíchejte a přisypte levandulové kvítky.
  3. Vytvořte hladké těsto, vytvarujte z něj válec s průměrem přibližně 5 cm a zabalte do pečícího papíru. Vložte do mrazáku aspoň na půl hodiny.
  4. Těsto nakrájejte na 1 cm tlustá kolečka, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C přibližně 20 minut, nebo dokud okraje sušenek nezačnou hnědnout.
  5. Nechte chvíli vychladnout.

Mohlo by vás zajímat: inspirace, levandule, levandulový sirup, originální recepty, sladké recepty, snadné recepty, sušenky, Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Zdroj: fittoindulge.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře