Křehký podzimní koláč se štědrou porcí jablek a skořice

Křehký a máslový jablečný koláč, který náplni opravdu nešetří. Je tu hned kilo a půl nakrájených jablíček, krémový sýr a máslo, kam se podíváte.

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Postup

Krok 1

Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kousky nakrájené máslo a krémový sýr. Pomocí vidličky vytvořte drobkovité těsto.

Krok 2

Přilijte smetanu a promíchejte tak, aby těsto začalo tvořit kompaktnější strukturu. Rozdělte těsto na poloviny, vytvarujte do kol a zabalte do potravinové fólie. Dejte do lednice aspoň na hodinu.

Krok 3

Jednu polovinu těsta vyválejte na kruh o průměru 33 cm a vyložte jím koláčovou formu s okraji o průměru 22 cm. Dejte formu i s těstem do lednice. Vyndejte druhou polovinu těsta z lednice a vyválejte ji na kruh o průměru 30 cm. Zabalte je do folie a uložte zpět do lednice. Předehřejte troubu na 210°C.

Krok 4

Smíchejte nakrájená jablka s cukrem, moukou, citrónovou štávou, skořicí a solí. Nechte 15 minut odstát a jednou za čas zamíchejte.

Krok 5

Vyndejte formu z lednice, nasypte do ní jablečnou náplň a na vrch nakrájejte na kousky 30 g másla. Přetřete okraje koláče trochou studené vody a položte navrch jablek vyválené těsto z lednice. Chcete-li, vytvořte koláči ozdobný okraj. Prokrojte vršek koláče, aby mohla během pečení unikat pára. Posypte vršek směsí skořice a cukru.

Krok 6

Pečte koláč čtvrt hodiny na 210 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších 45 minut. Nechte koláč zchladnout aspoň 3 hodiny a poté podávejte.


Ingredience

Jablečná náplň

  • 1,5 kg jablek zbavených jadřinců, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 30 g másla, nakrájené na malé kousky

Těsto

  • 2 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 1/2 studeného másla
  • 180 g studeného krémového sýra (Lučiny, Philadelphie)
  • 3 lžíce smetany he šlehání

Zdobení

  • 2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Snadná a rychlá omeleta za špaget z italské kuchyně

Kukuřičné penne s tuňákem a čerstvou zeleninou

Dokonalý cheesecake s malinovou polevou – krok za krokem

Osvěžující letní salát s rýží a mátou

Video: Párty lasagnový dort, bez bešamelu ale se 3 druhy sýra

Nadýchané banánky z odpalovaného těsta jako z cukrárny

Domácí toblerone

Trhané hovězí

Vepřové na rajčatech s cuketou a bazalkou

Polévka z fazolí mungo

Domácí jablečno-šípkový čaj s vůní skořice

Krémová žampionová omáčka