Postup
Krok 1
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kousky nakrájené máslo a krémový sýr. Pomocí vidličky vytvořte drobkovité těsto.
Krok 2
Přilijte smetanu a promíchejte tak, aby těsto začalo tvořit kompaktnější strukturu. Rozdělte těsto na poloviny, vytvarujte do kol a zabalte do potravinové fólie. Dejte do lednice aspoň na hodinu.
Krok 3
Jednu polovinu těsta vyválejte na kruh o průměru 33 cm a vyložte jím koláčovou formu s okraji o průměru 22 cm. Dejte formu i s těstem do lednice. Vyndejte druhou polovinu těsta z lednice a vyválejte ji na kruh o průměru 30 cm. Zabalte je do folie a uložte zpět do lednice. Předehřejte troubu na 210°C.
Krok 4
Smíchejte nakrájená jablka s cukrem, moukou, citrónovou štávou, skořicí a solí. Nechte 15 minut odstát a jednou za čas zamíchejte.
Krok 5
Vyndejte formu z lednice, nasypte do ní jablečnou náplň a na vrch nakrájejte na kousky 30 g másla. Přetřete okraje koláče trochou studené vody a položte navrch jablek vyválené těsto z lednice. Chcete-li, vytvořte koláči ozdobný okraj. Prokrojte vršek koláče, aby mohla během pečení unikat pára. Posypte vršek směsí skořice a cukru.
Krok 6
Pečte koláč čtvrt hodiny na 210 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších 45 minut. Nechte koláč zchladnout aspoň 3 hodiny a poté podávejte.