Nadýchaný krémový koláč s vypečenou kůrkou

Ingredience
- 113 g Másla
- 480 ml Mléka
- 4 Vejce
- 4 Kapky bílého octa
- 150 g Cukru krystal
- 1 lžíce vody
- 115 g Polohrubé mouky
- 1 Lžička Vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
Postup
Předehřejeme troubu na 160°C a vymažeme si pečící formu.
Rozpustíme máslo a dáme stranou. Mléko zahřejeme tak, aby bylo teplé, ale ne vařící a dáme také stranou.
Vyšleháme vaječné bílky spolu s octem a dáme stranou.
Vyšleháme žloutky s cukrem, aby se vše spojilo. Do žloutků přidáme rozpuštěné máslo a lžíci vody a opět šleháme, aby se vše spojilo.
Do směsi přidáme mouku a opět šleháme, aby se vše spojilo v jednotný krém. Do krému ještě zašleháme mléko a vanilkový extrakt.
Nakonec do krému přidáváme po 1/3 vaječné bílky. Vyšlehané bílky přidáváme již jen vařečkou, či lžící, aby příliš nespadly a směs byla nadýchaná. Nepoužíváme mixér ani šlehač!
Směs nalijeme do připravené pečící formy a pečeme 45 až 60 minut, nebo dokud krusta nezezlátne.
Po upečení necháme koláč úplně zchladnout. Poté nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.
Skvělý nadýchaný koláč plný lahodného krému – vyzkoušíte jej? Na povrchu koláče se pečením vytvoří křehká kůrka, která každého okouzlí. 🙂
Mohlo by vás zajímat:
krém máslo vanilka vanilkový extrakt
Zdroj: en.paperblog.com