fbpx

Levandulové sušenky s kardamomem

Sušenky jsou krásně křehké, voňavé a doslova nabité chutěmi. Kromě celkem dominantní levandule se do nich přidává kardamom, exotické koření zvané též jako egyptský nebo mouřeninský pepř. Podobně jako zázvor zvýrazní chuť daného pokrmu. Svou roli hraje samozřejmě máslo, které je svou chutí a vůní prostě nezaměnitelné. Mleté mandle zase přidají sušenkám na křehkosti a pár kapek citronového oleje je už jen třešnička na dortu :)

Levandulové sušenky s kardamomem

Ingredience na 8 porcí

Na cca 24 levandulových sušenek si připravte:

  • 110 g změklého másla
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku mandlové mouky (loupané mleté mandle)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička sušené levandule
  • citronová kůra nebo citronový olej
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Mouku, mleté mandle, kardamom a levanduli společně pomixujte.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, až je hezky hladké a nadýchané.

Levandulové sušenky s kardamomem
2

Přidejte moučnou směs a prošlehejte, nakonec přidejte citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje. Ke konci je lepší těsto dopracovat vařečkou nebo stěrkou. Těsto dejte v míse asi na 30 minut do lednice.

Levandulové sušenky s kardamomem
3

Troubu zapněte na 175 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvořte malé kuličky a klaďte na plech. Já jsem z výše uvedené dávky připravila 24 kousků. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 15 minut, kdy začínají lehce zlátnout.

4

Nechte vychladnout, pak obalte v moučkovém cukru, do kterého přidejte trochu mleté vanilky nebo vanilkového cukru. Neobalujte horké !
Sušenky uchovávejte v uzavřené dóze. Další dny se vůně a chutě krásně rozleží a budou ještě víc intenzivní, než v den upečení.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře