fbpx

Karelský piroh

Když už jsem ve Finsku. Musela jsem vyzkoušet typické finské jídlo což jsou tyto výborné pirohy. A jelikož už pro mě bylo nudné je pořád jen kupovat tak jsem se rozhodla upéct vlastní abych je potom mohla upéct i příbuzným v česku. No co vám budu povídat jen co jsem udělala fotku byli pryč.

Karelský piroh

Ingredience na 10 porcí

těsto

  • 1 dcl vody
  • 1 lžička soli
  • 2.5 dcl žitné mouky

rýžová náplň

  • 2.5 dcl vody
  • 1 litr mléka
  • 2.5 dcl rýže
  • 1 lžička soli

 

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Rýži nasypeme do vroucí vody a pozvolna vaříme. Poté přidáme mléko, snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Rýži rozvaříme na hustou kaši. Osolíme a necháme vychladnout.

2

Z mouky, vody a soli vypracujeme těsto, ze kterých tvoříme placaté oválky. Na každou placičku dáme cca lžíci až dvě rýžové náplně a okraje přehneme ke středu.

3

Pečeme na 250-300°C cca 10 minut. Během pečení potíráme vodou nebo máslem.
Po upečení dáme na talířek a překryjeme utěrkou.

4

Nejlepší jsou když je podáváme teplé s vajíčkem ale já je miluji i samotné bez vajíčka a klidně studené.

Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře