Mléčný koláč – tradiční jihoafrický dezert

Milk Tart, neboli mléčný koláč, patří mezi tradiční jihoafrické dezerty. Jemný korpus, mléčná náplň a voňavá skořice. Vyzkoušejte, třeba jako zákusek ke kávě.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus

  • 2 lžíce cukru krystal nebo třtinového
  • 1/4 hrnku másla (pokojové teploty)
  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku mouky

Náplň

  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mouky
  • 1/2 hrnku cukru krystal nebo třtinového
  • mletá skořice

 

Postup

1

Dejte předehřát troubu na 180 °C. Vymažte tukem dortovou formu o průměru asi 23 cm.

2

Pro přípravu korpusu smíchejte máslo s cukrem, aby vznikla nadýchaná směs. Vmíchejte vaječný bílek.

3

Přidejte prášek do pečiva a mouku. Míchejte, dokud se vše zcela nespojí. Vznikne lepkavé těsto.

4

Těsto nalijte do dortové formy a přitlačte ke dnu a na strany. Aby se vám těsto tolik nelepilo na prsty, můžete si je trochu pomoučit. Korpus bude velmi tenký, po upečení by ale měl nabýt dvojnásobné tloušťky.

5

Pečte v předehřáté troubě 7 – 8 minut. Pokud je to možné, pečte korpus zakrytý.

6

Vyjměte z trouby, nechte 2 – 3 minuty vychladnout a poté odkryjte.

7

Pro přípravu náplně zahřejte mléko, vmíchejte vanilkový extrakt a za občasného míchání na středním plameni přiveďte k varu. Odstavte z plamene.

8

V samostatné míse ušlehejte vejce a postupně k němu přimíchávejte mléčnou směs. Přidejte mouku, cukr a 1/4 lžičky skořice. Důkladně promíchejte.

9

Nalijte náplň do upečeného korpusu.

10

Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 – 30 minut.

11

Nechte koláč postupně vychladnout v otevřené troubě, po dobu asi 30 minut. Nechte zcela vychladnout a ztuhnout v lednici.

12

Před podáváním posypejte skořicí.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Králičí kousky s mangem a zázvorem

Krkovička s rajčátky a mrkví

Tofu kuličky

Máslové řezy s karamelem a čokoládovou polevou

Nepečené čokoládové pohárky plné kávového krému

Grilovaná kuřecí prsa s ananasem a paprikou

Skořicový trhací chléb

Kuřecí stehna s bramborami a parmazánovou omáčkou z jedné zapékací mísy

Bezlepkové ořechové košíčky s mascrapone a malinami

Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

Cheesecake s arašídovým máslem a čokoládovou ganachí

Krásný mramorový koláč