Dýňové mac & ”cheese”
Mac and Cheese nebo prostě makaróny se sýrem - láska všech Američanů. Já tady ale mám podle mě lepší a rozhodně zdravější verzi. Sýrovou omáčku jsem jednoduše vyměnila za dýňovou, na kterou jsem použila naše první letošní domácí hokkaido. S trochou fantazie můžete z originálního nezdravého receptu udělat něco, co Vás nutričně nijak nezatíží a je to navíc dobrota!

Ingredience na 4 porce
- 300g těstovin (kolínek)
- půl středně velké dýně hokkaido
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky drceného chilli
- 2 lžíce olivového oleje
- 120 ml rostlinné smetany
- 2 lžičky kurkumy
- sůl
- pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Z půlky dýně si vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na kostky. Na oleji si zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme celé stroužky česneku a nakrájenou dýni a 2 minuty restujeme. Poté zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená, osolíme, přisypeme chilli a vaříme 15 - 20 minut, dokud není dýně úplně měkká.

Uvařenou dýni scedíme přes jemné sítko, abychom nepřišli o chilli, česnek a kousky cibule. Vše vložíme do mixéru a vymixujeme do jemného pyré, které ještě opepříme, přidáme kurkumu a zředíme trochou smetany.
Dýňovou omáčku vmícháme do uvařených těstovin, které následně vložíme do pekáčku a dáme zapéct do trouby na 200° na 10 minut.

Mohlo by vás zajímat:
Dýně Těstoviny Veganské Vegetariánské