Jablka zbavte jádřinců (případně i oloupejte) a nastrouhejte nahrubo. Datle pokrájejte nebo rozemelte nadrobno, pekany rozdrťte na menší kousky (cca jako zrníčka rýže). Všechny ingredience pečlivě smíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
Vložte do trouby, nastavte teplotu na 150°C a pečte cca 50-60 minut. Během této doby občas směs prohrňte a jemně obraťte. Snažte se, aby se vám nerozpadla na úplně drobounké kousky, aby trošku držela pohromadě. Jamile směs proschne, troubu vypněte a granolu nechte v troubě dojít.
Upečenou granolu uchovávejte v uzavřené nádobě (nasypte ji tam až po vychlazení), vydrží tak i několik týdnů.
Granolu podávejte samotnou jako sladké křupavé „mlsání“ nebo na snídani, doplněnou o rostlinné mléko (například kokosové, mandlové či makové).
PS1:Pokud pro přípravu granoly použijete sušené datle, doporučuji je několik hodin předem (klidně přes noc) namočit do malého množství vody. Změknou a budou se vám lépe krájet.
PS2:Doporučení namáčet, platí i pro pekany. Abyste z nich získali co nejvíce výživných látek (aktivovali enzymy), namočte je na 4-6 hodin do studené vody. Tu před samotnou přípravou granoly slijte a pekany ještě propláchněte čistou vodou.
PS3:Strouhaný kokos můžete nahradit i kokosovými plátky. Ty ale do směsi přidejte cca po 30 minutách pečení, protože se více připalují.