Levhartí dort s čokoládovým krémem
Ingredience
- 240 g másla, pokojové teploty
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 balení kypřícího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička kakaa
- oranžové potravinářské barvivo
Krém
- 500 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 250 g rozpuštěné čokolády
Postup
- Vyšlehejte máslo společně s cukrem do pěny. Přidejte po jednom vejce a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, kypřící prášek a promíchejte. Vlijte mléko a vymíchejte dohladka.
- Rozdělte těsto na tři části. Do jednoho přidejte kakao, do druhého pár kapek barviva a třetí nechte neobarvené.
- Vymažte dortovou formu máslem. Na dno nalijte trochu neobarveného těsta, poté udělejte několik kruhů oranžovým těstem a pak stejně kakaovým. Mezeru vyplňte a překryjte zbývajícím bílým.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. Záleží na vaší troubě.
- Smíchejte změklé máslo, cukr a rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte do krémové konzistence.
- Namažte krémem jednotlivá patra dortu a poté celý povrch. Dejte dort chladit do lednice. Mezitím si vytvořte gepardí skvrny.
- Levhartí skvrny vytvoříte tak, že rozpustíte tmavou a světlou čokoládu nad parou. Tmavou čokoládou namalujte obrys skvrny a nechte zaschnout. Poté vyplňte vnitřek bílou čokoládou a opět nechte zaschnout. Ideální je skvrny malovat na pečící papír, jdou pak pohodlně odloupnout.
- Ozdobte dort skvrnami a dejte do lednice aspoň na 2 hodiny.
TIP: Pro dort vypadající stejně jako na fotkách, je třeba udělat tři vrstvy korpusu. Rozpis receptu je na jedno patro. Celý recept si můžete přečíst zde.
Citrónovo – borůvkový dort s andělským krémem
Ingredience
Těsto
- 1 hrnek kukuřičného škrobu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 2 hrnky krystalového cukru
- 1 hrnek změklého másla
- 1 lžíce citrónové kůry
- 4 velká vejce
- 2 lžičky citrónového extraktu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku + 2 lžíce mléka
- 1/4 hrnku + 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek
Krém
- 340 g smetanového sýra
- 3/4 změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citrónového extraktu
- 3 hrnky moučkového cukru
Na ozdobu
- borůvky
- plátky citrónu
Postup
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Spodní část formy na dorty vyložíme pečícím papírem, boční stěny vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přebývající mouku vyklepeme.
2. V kuchyňském robotu smícháme hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Mícháme minimálně půl minuty.
3. V další míse spojíme máslo, krystalový cukr a citrónovou kůru. Mícháme tak dlouho, dokud vše není jemné a načechrané.
4. V odměrce smícháme mléko se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Necháme 3 minuty odležet.
5. Do máslové směsi přimícháme vejce. Následně přidáme vanilkový i citrónový extrakt
6. Do další misky si dejte 3 lžíce sypké směsi a borůvky.
7. Máslovou směs smícháme společně s mléčnou a sypkou směsí až nám vznikne lehké těsto. Na kulatý plech vylijeme 1/3 těsta, jemně poklademe 1/2 pomoučených borůvek následně 1/3 těsta a 1/2 pomoučených borůvek a nakonec opět 3/3 těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 25 minut. Jestli je dort upečený poznáme tak, že do středu jemně zapíchneme párátko a pokud vyjde suché a čisté, můžeme plech vytáhnout. Minimálně hodinu necháme zchladnout.
8. Mezitím si připravíme krém. Elektrickým mixérem ušleháme máslo, přidáme k němu smetanový sýr. Směs by měla být jemná a nadýchaná. Přidáme vanilkový i citrónový extrakt a moučkový cukr a mícháme několik dalších minut až má vše lehkou a krémovou konzistenci.
9. Dort vyklopíme z plechu a rozřízneme na třetiny, ideálně v úrovni borůvek. Na první plát dáme vrstvu krému, přiklopíme druhým plátem a pomažeme další vrstvou krému. Nakonec dáme poslední plát a zbytek krému rovnoměrně namažeme a uhladíme nejen na vrchní straně, ale i na bocích dortu. Poklademe borůvkami a plátky citrónu.
Necháme ještě chvíli odležet a můžeme podávat. Celý recept si můžete přečíst zde.
Jednoduchý romantický dort ve tvaru srdce
Postup
- Vyberte si recept na oblíbený dort. Doporučujeme: Red Velvet Cake nebo Čokoládovou bombu.
- Upečeme dva korpusy. Jeden ve tvaru kruhu, druhý ve tvaru čtverce.
- Korpus ve tvaru kruhu rozkrojíme napůl, abychom získali dva polokruhy.
- Oba polokruhy umístíme ke dvou sousedním hranám čtvercového korpusu tak, aby vznikl tvar srdce.
- Všechny části korpusu začistíme nožem tak, aby byly strany ostré, a dobře k sobě pasovaly.
- Poté stačí spojit a potřít krémem. Pokud jsou korpusy vysoké, je vhodné je horizontálně rozkrojit a naplnit krémem. Celý recept si můžete přečíst zde.
Luxusní čokoládový dort s vrstvou cheesecaku s příchutí arašídového másla
Ingredience
Na cheesecake
- 450 g Lučiny/Žervé pokojové teploty
- 1 1/4 hrnku arašídového másla
- 1 hrnek krupicového cukru
- 3/4 hrnku zakysané smetany
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g mini čokoládových košíčků s burákovým máslem uvnitř (např. Reese’s)
Čokoládový korpus
- 2 hrnky krupicového cukru
- 1 3/4 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku neslazeného kakaa (např. holandského)
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 1/2 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 hrnek vařicí vody
Poleva
- 3/4 hrnku másla pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku arašídového másla
- 1/4 hrnku mléka
- 3 hrnky moučkového cukru
Zdobení
- 225 g mini čokoládových košíčků s arašídovým máslem uvnitř
- volitelné: čokoládová ganache
Postup
- Připravte si cheesecakovou vrstvu . Začněte předehřívat troubu na 165 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte pomocí ručního robotu lučinu a arašídové máslo do hladka. Vmíchejte cukr, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Opět vše zašlehejte pomocí robotu. Nakonec vmíchejte mini čokoládové košíčky. Těsto nalijte do formy, zarovnejte vršek a pečte přibližně hodinu až hodinu a čtvrt. Hotový cheesecake by se měl po zatřesení s formou ve středu maličko hýbat. Poté nechte zchladnout při pokojové teplotě. Přendejte do mrazáku, dokud nebudete mít hotové všechny ostatní vrstvy dortu.
- Připravte si čokoládové korpusy. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte olejem dvě 23 cm kruhové formy. Smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl pomocí ručního robotu. Přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a přidejte horkou vodu. Nalijte vzniklé těsto rovnoměrně do obou forem a dejte péct. Pečte 30 až 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu nebude po vytáhnutí suchá. Nechte 10 minut vychladnout a poté vyklopte upečené korpusy na rošt a nechte vychladnout úplně.
- Připravte si krém. V velké míse smíchejte máslo a arašídové máslo. Pomocí ručního robotu pořádně promíchejte. Přidejte mléko a postupně i cukr, tak, aby bylo vše dokonale smícháno. Ideální hustota krému je taková, aby se dal dobře roztírat na dort. Pokud je moc hustý, přidejte trochu mléka.
- Můžete začít skládat vrstvy dortu. První vrstva je čokoládový korpus, který lehce potřete krémem. Vyndejte cheesecake z mrazáku, vyndejte z formy a položte na vrstvu krému. Následně také lehce potřete krémem vršek cheesecaku. Poté přikryjte druhým korpusem.
- Celý dort potřete krémem. Začněte od vrchu a postupně rozmažte krém po celém dortu, ideální pro tuto činnost je stěrka. Uhlaďte do rovna a vršek dortu posypte mini čokoládovými košíčky s arašídovým máslem. (Pokud jste se rozhodli pro čokoládovou ganache, nasypte košíčky až na ni).
- Uložte hotový dort do lednice, dokud nebudete servírovat. Celý recept si můžete přečíst zde.
Vláčný čokoládový dort z červené řepy
Ingredience
- 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené na kousky široké asi 5 cm
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
- 2 velká vejce
- 3/4 hrnku teplé vody
- 1/4 hrnku světlicového oleje (můžete nahradit např. slunečnicovým nebo olivovým)
- 1 lžička vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
- tuk na vymazání trouby
- čokoládovou polevu (můžete koupit hotovou nebo rozpustit čokoládu ve vodní lázni)
- kandované kousky řepy, na ozdobu (není nutné)
Postup
- Kousky řepy dejte do hrnce s vodou (asi 5 cm vody) a hrnec zakryjte. Přiveďte k varu. Zmírněte plamen a duste, dokud řepa nen zcela měkká. Slijte vodu a řepu rozmixujte dohladka.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a 3/4 lžičky soli. Přidejte vejce, vodu, olej, vanilkový extrakt a 1 a 1/4 hrnku řepového pyré.
- Přichystejte si dortovou formu (o průměru asi 23 cm a 8 cm vysokou). Vymažte ji tukem. Dno pokryjte pečicím papírem.
- Do formy nalijte těsto. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud špejle není po zanoření do středu dortu čistá. Poté vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnout asi 20 minut.
- Vyndejte z formy a vyhoďte pečicí papír. Nechte zcela vychladnout. Zarovnejte vršek dortu a přeneste ho na servírovací talíř. Přelijte vršek čokoládovou polevou a nechte 30 minut ztuhnout. Ozdobte kousky řepy.
- Dort bez polevy vydrží při pokojové teplotě až 2 dny, s polevou 1 den. Celý recept si můžete přečíst zde.
Luxusní dort z černého piva s Bailey’s krémem
Ingredience
- 1 hrnek Guiness piva / popř. jakéhokoli černého
- 315 g černé melasy
- 1.5 lžičky jedlé sody
- 3 velká vejce
- 100 g krupicového cukru
- 115 g třtinového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 250 g hladké mouky
- 1.5 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 3/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
Bailey’s krém
- 170 g změklého másla
- 170 g krémového sýra
- špetka soli
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce Bailey’s Irish Cream
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vyložte pečícím papírem.
- Ve větším rendlíku smíchejte pivo a melasu. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, sundejte pánev z plotny a přidejte jedlou sodu. Pomalu míchejte, dokud se soda nerozpustí a pěna nezmizí (až 15 minut).
- V míse rozšlehejte společně vejce a oba cukry. Přilijte olej. V druhé míse smíchejte mouku, kypřící prášek a všechna koření.
- Vezměte pivní směs a vlijte ji do vaječné směsi. Poté již smíchanou tekutinu vlijte do směsi s moukou. Lehce promíchejte, jen aby se všechny ingredience spojily. Přidejte strouhaný zázvor.
- Vlijte těsto do připravených forem a pečte přibližně 28 až 35 minut, nebo dokud vršek dortu po lehkém zmáčknutí se vrátí zpět.
- Nechte obě části korpusu chladnout aspoň 15 minut, než je vyndáte z formy. Poté je dejte na rošt, aby vychladly úplně.
- Připravte si krém – smíchejte máslo, krémový sýr a sůl v míse pomocí ručního, nebo stolního robotu. Šlehejte 3 až 4 minuty. Poté přidejte moučkový cukr a Bailey’s smíchané s vanilkovým extraktem. Nyní vyšlehejte směs do nadýchanéhho krému.
- Skládání dortu – položte jeden korpus na podložku, naberte zhruba 1 hrnek krému a rozprostřete jej na první vrstvu pomocí nože nebo stěrky. Poté přidejte druhý korpus, zakryjte celý vršek i boky dortu krémem. Dejte na 15 minut do lednice a poté naneste zbývající krém na dort.
- Podávejte ideálně v den upečení, poté skladujte v lednici. Celý recept si můžete přečíst zde.
Vláčný čokoládový dort s mátovým krémem a kousky čokolády
Ingredience
Těsto
- 1 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2 1/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku holandského kakaa
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce insantní kávy
- 6 velkých vajec
- 4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 lžičky soli
Krém
- 450 g změklého másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mátového extraktu
- 2 lžíce 12% smetany
- 1 hrnek čokoládových kousků
- několik kapek zeleného potravinářského barviva (volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Tři formy o průměru 20 cm vymažte olejem a vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem. Přidejte kakao, mouku, kávu, promíchejte a přidejte vejce, vanilku a sůl. Promíchejte dohladka.
- Rozdělte těsto rovnoměrně do forem a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá. Nechte úplně vychladnout a poté uvolněte z forem.
- Na krém rozšlehejte máslo doběla a postupně přidejte moučkový cukr, sůl, vanilku a mátu, smetanu a barvivo. Vše promíchejte dohladka a krém dobře vyšlehejte. Opatrně vmíchejte čokoládové kousky. Na první korpus namažte třetinu krému, přiklopte druhým, namažte jej krémem a přiklopte posledním, kam namažte zbytek krému. Posypte trochou čokoládových kousků, jestli chcete.
- Zakryjte a nechte v pokojové teplotě, než budete podávat. Zbytek skladujte v lednici. Celý recept si můžete přečíst zde.
Veselý dětský dort s gumovými medvídky
Ingredience
Těsto
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 hrnku kakaa
- 3/4 hrnku horké vody
- 340 g másla
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí
- 4 velká vejce
- 4 velké bílky
Náplň
- potravinářské barvivo – zelené, žluté, oranžové, červené (není nutné)
- 375 g slaného změklého másla
- 375 g moučkového cukru
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 – 2 lžíce mléka
Krém
- 500 g slaného změklého másla
- 500 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 – 3 lžíce mléka
- 700 g gumových medvídků
Postup
1. Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme si kulatý plech.
2. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jednou sodu a sůl.
3. Kakao smícháme s vodou až nám vznikne hustá pasta.
4. Do této pasty přidáme máslo, podmáslí, vajíčka a bílky a mícháme. Spojíme se sypkou směsí až je těsto krásně hladké.
5. 2/5 těsta nalijeme na plech (na druhou pečící várku budou třeba další 2/5 těsta a na konec budeme péct zbylou část – poslední 1/5). Pečeme zhruba 45 – 60 minut. Jestli je těsto hotové zjistíme tak, že zapíchneme špejli doprostřed těsta a pokud špejle zůstane po vytažení čistá a suchá, můžeme plech z trouby vytáhnout. Těsto necháme odpočívat ještě 10 minut a pak opatrně vyjmeme z plechu a necháme úplně vychladnout na mřížce.
6. Na náplň pomalu smícháme máslo s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho dokud vše není jemně krémové. Na zjemnění ještě přidáme trochu mléka. Směs musí být nadýchaná a držet tvar. Náplň rozdělíme do 4 misek a do každé přidáme jednu z barev a promícháme dohladka.
7. Na vrchní krém smícháme opět máslo s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec trochu mléka. Nebarvíme.
8. Můžeme sestavit dort. Připravíme si korpus. Na první kulatý plát rozprostřeme jednu z barevných náplní. Stavíme další patra a postupně přidáváme další barvičky. Na vrcholu dortu bychom měli mít korpus. Celý dort, včetně boků pokryjeme bílým krémem. Uhladíme gumovou špachtlí nebo nožem. Poklademe gumovými medvídky a necháme ještě chvíli ztuhnout.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Duhový „Zebra dort“ který ohromí všechny hosty
Ingredience
- 345 g hladké mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 226 g změklého másla
- 350 g krupicového cukru
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 ml mléka
- 7 potravinářských barev (černá, červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová)/ nebo použijte tento recept na krásné barvy bez chemie
- černý fondán
- máslový krém
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte dvě dortové formy o průměru 23 cm olejem a na dno dejte pečící papír.
- V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V míse robotu vyšlehejte máslo do pěny. Postupně přidejte cukr, všechna vejce a vanilku. Promíchejte a natřikrát přidejte moučný mix střídaný s mlékem. Zamíchejte jen tak,aby se vše spojilo.
- Půlku těsta odlijte do větší mísy a zbytek rozdělte do 6 menších misek. Polovinu těsta obarvěte do černa a zbývajících 6 misek do barev duhy.
- Začněte plnit formy střídavě černou barvou s barvami duhy, začínající od červené. Po každé barvě duhy dejte opět černou. (Dle videoreceptu).
- Rozdělte všechno těsto do forem, uhlaďte povrch a pečte 27 až 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nebude čistá.
- Nechte zcela vychladnout.
- Zarovnejte povrchy korpusu nožem. Rozprostřete máslový krém na každé patro a na povrch dortu.
- Nechte dort 15 minut v mrazáku.
- Mezitím rozválejte fondán a nařežte z něj různě velké pruhy.
- Vyndejte dort z mrazáku, namažte na něj druhou vrstvu krému, který hezky uhlaďte. Opatrně nalepte fondánové pruhy tak, aby připomínaly zebru. Uchovávejte v chladnu, než budete podávat. Celý recept si můžete přečíst zde.
Francouzský tiramisu dort
Ingredience
Těsto
- 3 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 50 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 2 hrnky silné kávy
Náplň
- 3 vejce
- 300 g mascarpone
- 75 g moučkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g kakaa
Makrónky (není nutné)
- 1 bílek
- 66 g moučkového cukru
- 42 g mletých mandlí
- 10 g krystalového cukru
- 1 vaječný bílek
- 5 g kakaa
Postup
Krok 1
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky s cukrem smícháme až do pěny. Přidáme vanilkový extrakt a promícháme. Smícháme mouku s kukuřičným škrobem a přidáme do žloutkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a přidáme do směsi. Do kulaté formy vyložené pečicím papírem nalijeme těsto a pečeme zhruba 30 – 35 minut.
Krok 2
Necháme vychladnout a v polovině rozřízneme na 2 velké pláty. Pokapeme kávou
Krok 3
Pro přípravu náplně si smícháme vejce s cukrem. Pomalu přidáme mascarpone. Nakonec přidáme i smetanu na šlehání a vše vyšleháme v jemný krém.
Krok 4
Na první plát namažeme polovinu krému a přiklopíme druhým plátem.Pomažeme zbývajícím krémem a dáme alespoň na 2 hodiny chladit do ledničky.
Krok 5
Mezitím si připravíme makarónky. Smícháme moučkový cukr s mandlemi. Bílek si vyšleháme v jemný sníh a pomalu přidáme krystalový cukr. Do směsi vmícháme mleté mandle s cukrem. Směs musí být dokonale vyšlehaná. Nakonec přidáme i kakao. Na plech vyložený pečicím papírem vytvoříme několik malých koleček. Pečeme zhruba 10 minut při 150 °C.
Krok 6
Dort vytáhneme z ledničky, poprášíme kvalitní vrstvou kakaa a ozdobíme krásnými makarónkami. Celý recept si můžete přečíst zde.