Hraběnčin koláč

Pokud si nevíte rady, jak elegantně zpracovat zásoby jablek z podzimního období, mám pro vás typ na lahodný jablečný koláč. Jak již samotný název napovídá, jde o variaci na hraběnčiny řezy.

Tyna

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 80 g třtinového cukru
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 30 g mléka
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 kg jablek (váha před očištěním)
  • vanilkový cukr
  • šťáva z ½ citronu
  • lžička skořice
  • hrst vlašských ořechů

Postup

1

Mouku smíchejte s kypř. práškem a třtinovým cukrem a přidáním studeného másla, žloutků a mléka vypracujte těsto. Jednu třetinu oddělte a dejte do mrazáku, zbytek uchovejte v chladu.

2

Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka. Dochuťte je citr. šťávou, van. cukrem, skořicí a ořechy. Cukr přidejte dle libosti, ale myslete na to, že sněhová vrstva je také sladká. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh, do něhož postupně zašlehejte moučkový cukr.
Formu na koláč nebo na dort vymažte a vysypete hrubou moukou. Těsto z lednice do ní vmačkejte, poklaďte jablky (přebytečnou šťávu slijte) a ně rozetřete sníh. Poslední vrstvu vytvoříte rozstrouháním těsta z mrazáku.

3

Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 10 min., pak stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 min.

Poznámka

Recept je na koláčovou formu o průměru 25 cm.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Makový nepravý schwarzwalder bez múky

Piškotové kostky s kakaovou polevou a strouhaným piškotem

Jablka se skořicí, muškátovým oříškem a křupavými ovesnými vločkami

Domácí svařák

Jáhlový koláč s dýňovým krémem a čokoládovou polevou

Snadné cuketové hranolky s česnekem a parmezánem

Snadné řezy s vanilkovým pudinkem a čokoládovou polevou

Snadný recept na sladké domácí Salko

Pečené kuřecí nugetky s medovo-česnekovou omáčkou

Valentýnský dezert – palačinkový „Red velvet“ dort s náplní z krémového sýru

Kuřecí prsa na medu s bulgurem, mandlemi a brusinkami

Ovesné kuličky s kokosem