
Kari dip
Cizrnu namočíme na 12 hodin do studené vody. Vodu aspoň 1x vyměníme. Z namočené cizrny vodu slijeme a necháme jí chvilku okapat.
Mezitím oloupeme cibuli a česnek a omyjeme koriandr. V mixéru nebo elektrickém sekáčku rozmixujeme namočenou cizrnu, cibuli, česnek, římský kmín a koriandr na padrť. Osolíme, opepříme a okyselíme. Promícháme a ochutnáme. Směs by měla být chuťově výraznější.
V malém kastrolku rozpálíme vyšší vrstvu oleje – falafelky by v něm měly být celé potopené.
Z hotové směsi tvoříme v dlaních koule velikosti větších blum. Pořádně je dlaněmi upěchujeme a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova. Pak necháme vykapat na ubrousku.
Připravíme si dip. V misce smícháme jogurt s majolkou a šlehačkou. Přidáme posekanou petrželku, prolisovaný česnek, kari koření, sůl a citrónovou šťávu a důkladně promícháme.