Ostružinovo-švestkový koláč galetka (galette)

Kombinaci ostružin a švestek jsem si oblíbila už před lety, když jsem takto zkoušela dělat marmeládu. Levandule chuť krásně doladí, ale můžete jí samozřejmě vynechat.

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

na těsto:

  • 250 g špaldové mouky hladké
  • 40 g třtinového cukru
  • 100 g změklého másla (ne Heru a podobné..)
  • čtvrt hrnečku vody – dle potřeby i více
  • špetku soli

na náplň:

  • ostružiny – cca 250 g
  • švestky – cca 300 – 500 g
  • 1 lžícivanilkového cukru
  • 3 lžícelevandulového cukru

na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 1 – 2 lžíce třtinového cukru na posypání

Postup

1

Na těsto smíchejte mouku, cukr, sůl a máslo a udělejte drobenku. Přidejte vodu dle potřeby a vypracujte hladké těsto, které dejte odpočinout na hodinku do lednice. Chutě se propojí a i se vám s ním bude lépe pracovat.

2

Po vyndání z lednice těsto rozválejte do kruhu a dejte na plech nebo do koláčové formy. Doprostřed těsta dejte ovoce a nechte volný okraj cca 3 – 5 cm na pozdější zahnutí, jak na to se můžete podívat tady. Ovoce posypte vanilkovým a levandulovým cukrem a zahněte okraje dovnitř, ty namažte vajíčkem a pocukrujte třtinovým cukrem.

3

Pečte zhruba 45 min na 200°C, dokud okraje nezezlátnou. Po upečení nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapékané brambory se sýrem, smetanou a česnekem

Černý bez – kdy a jak ho sklízet + 6 léčivých receptů

Borůvkové řezy

Nepečené pudinkové řezy se sušenkovým korpusem a karamelizovaným cukrem

Tvarohová pizza

Supreme z kukuřičného kuřete s hráškovým bulgurem

Jemná cizrnová pomazánka s avokádem

Americké lívance

Mini pavlova s citronovým krémem a ovocem

Dýňová smetanová polévka s kari

Bezlepkové muffiny s pomerančem, brusinkami a ořechy

Přirozeně bezlepková čokoládová roláda