Extra-semínkový chléb

Každý má rád pečivo, ale také o něm víme, že to není nejlepěí volba pro naše tělo. A to samé platí i u mě. Já se také nerada vzdávám čerstvého voňavého plátku chleba s domácím mandlovým máslem a banánem nebo chleba s kokosovým máslem, sýrem a mrkví.

Nature in the Kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 hrnky studené vody
  • 1+1/2 hrnku dýňových semínek
  • 1 hrnek celozrnné pohankové mouky
  • 1 hrnek mandlí
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 3 PL psyllia
  • 2 PL chia semínek
  • 2 PL bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn, provensálské koření, …)
  • 1 ČL kmínu
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL soli

Postup

1

První si rozemeleme mandle a 1 hrnek dýňových semínek na mouku nebo na co nejjemněji, co nám mixér umožní.

2

Směs přendáme do větší mísy a přidáme zbylé ingredience, ale bez vody. Směs bylinek pak záleží na vás. Záleží na tom, zda chleba konzumujete radši na sladko nebo na slano. Pokud upřednostňujete sladkou verzi, bylinky bych raději vynechala, ale záleží na vaší chuti. :-)

3

Až vše dobře promícháme, tak přilijeme vodu. Zamícháme a necháme 24 hodin uležet přikryté při pokojové teplotě.

4

Nachystáme si formu na pečení chleba, vymažeme olejem a vysypeme moukou. Můžeme použít i plech s pečicím papírem. Chléb drží tvar sám o sobě. Pečeme na 180 stupňů. Záleží na typu trouby, takže si raději hlídejte vaši délku pečení, ale určitě to bude mezi 45–60 minutami pečení. Bochník musí být dozlatova upečený a těsto se nesmi lepit na špejli po vpíchnutí do chleba.

5

Po upečení chleba vytáhněte z formy, zabalte do utěrky a nechte řádně zchládnout.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jemný mrkvový dort s vanilkovým krémem a vlašskými ořechy

Dýňový chléb

Žitné bagetky

Krevetové krekry

Dýňový pudink

Supreme z kukuřičného kuřete s hráškovým bulgurem

Dušičky – Rohlíkové pečivo s povidly

Medovníkové kuličky

Bezlepkový tvarohový koláč

Bulgur s černou čočkou, kuřecím masem a zeleninou

Křupavé kuře s polentou a salátem

Domácí ořechový a makový závin z křehkého těsta