
Na korpus o rozměru 25 x 25 cm si připravte:
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno čtvercové dortové formy o rozměru 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu.
Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Vanilkový cukr nebo extrakt můžete přidat až po uvaření pudingu. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (položte přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne.
Vychlazený pudingový základ dobře našlehejte, zvlášť si do tuha vyšlehejte smetanu a opatrně ji po částech vmíchejte do pudingu. Vznikne Vám lehký a nadýchaný krém, podle chuti můžete případně dosladit.
Sestavení dortu:
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je to potřeba, vrchní plát seřízněte do roviny. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Pak si část krému přendejte do sáčků s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu - viz. obrázek.
Střed dortu naplňte pokrájenými jahodami a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi jahody. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Dort pomažte z vrchu i boků a dejte do lednice vychladit.
Boky dortu můžete ozdobit plátky pražených mandlí, vršek dortu pak čerstvými jahodami, případně zbytkem krému.