Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

Tentokrát jsem se rozhodla do bezlepkové podoby transformovat jeden z nejjednodušších, ale nejoblíbenějších koláčů dnešní doby. Lidi mu říkají různě, ale asi nejznámější je název pudinkové vlny, jelikož pudink tak nějak protéká těstem. To se u mé verze nestane, neboť toto těsto je prostě hutnější, ovšem ne suché a nikterak to koláči neubírá na jeho chuti. Těsto chutná kokosově, jelikož v něm je poměrně dost kokosu, ale ty, kteří plechy kokosem vysypávají, to ani nijak nezaskočí. V chladničce by koláč možná vydržel i 2 dny, ale nevydrží, prostě se sní – ke kávě, na snídani, pro návštěvu. Vynikající jednoduchá klasika, ovšem opět bez lepku.

Peťula FoodWorld

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • vejce – 4 ks
  • třtinový cukr – 4 PL
  • strouhaný kokos – 8 PL
  • kukuřičná hladká mouka – 8 PL
  • olej – 2 PL
  • kypřicí prášek (bez lepku) – 2 ČL
  • vanilový extrakt – 1 ČL
  • mléko – 800 ml
  • čokoládový pudink (bez lepku) – 2 sáčky
  • zakysaná smetana – 2 kelímky
  • citronová kůra, mletá skořice

Postup

1

V jedné misce vyšleháme bílky dotuha.

2

V druhé míse vyšleháme žloutky s 2 PL cukru do pěny. Přišleháme olej a 100 ml mléka. Poté už si od hluku ze šlehače odpočineme a do směsi vmícháme kypřicí prášek, kokos, kukuřičnou mouku a citronovou kůru. Celou směs pak zjemníme vyšlehanými bílky (nejprve třetinu bílků vmícháme energicky a zbytek pak pomalu a opatrně, abychom nepřišli o všechny bublinky, které nadlehčí těsto, jež bude už tak díky kukuřičné mouce hutnější).

3

Směs nalijeme na plech (40x30 cm) s pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů.

4

Hned se vrhneme do přípravy pudinku. Obyčejně je pytlík pudinku navržen na 500 ml. My si 2 pytlíky uvaříme v 700 ml mléka s 2 PL cukru. Nechceme ho totiž tak tekutý. Jakmile je pudink hotový – hustý, ale stále tekutý – vyndáme předpečený korpus a pudink na něj nalijeme. Nečekejte, že bude pudink protékat těstem, zůstane na povrchu, jelikož těsto je prostě hutnější.

5

Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 15–20 minut, dokud pudink na povrchu nepopraská.

6

Vychladlý koláč potřeme zakysanou smetanou a bohatě posypeme mletou skořicí.

Poznámka

Koláč by šlo prakticky i jakoby otočit. Přidejte do těsta 1 PL kakaa, místo čokoládového pudinku použijte vanilkový, kakao přidejte i do smetany (také trochu moučkového cukru, jelikož samotné kakao je hořké) a máte z jednoho recepisu 2 krásné a jednoduché koláče.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Řezy alla mrož

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem

Opékané česnekové brambory s parmazánem

Lososový karbanátek s bramborovou kaší

Crostata s marmeládou

Domácí majonéza bez vajec

Dokonalý cheesecake s malinovou polevou – krok za krokem

Mrkvový perník

Čočkový salátek s vařeným vejcem

Zmrzlinový cheesecake s krémovým sýrem, jahodami a čokoládovou polevou

Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

Rybí prsty s quinoi