Bohatě jablečný koláč s drobenkou na máslovém korpusu

Koláč s bohatou jablečnou náplní a máslovým korpusem. Dejte si ho třeba se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou k odpolední kávě. 🙂

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 6 lžic másla
  • 3/4 hrnku rostlinného tuku
  • 1/2 hrnku studené vody

Náplň

  • 5 velkých jablek, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 hrnku cukru krystal (můžete nahradit třtinovým cukrem)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (zkuste vyrobit domácí), můžete nahradit vanilkovým cukrem

Drobenka

  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů (můžete použít jiné ořechy)
  • 1/3 hrnku másla

Postup

1
V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a prohněťte. Postupně přidávejte vodu. Těsto důkladně zpracujte.
2
Pokud bude těsto lepit, pomoučete si ruce. Rozdělte těsto na dvě poloviny a zabalte každou do potravinové folie. Dejte zchladit do lednice po dobu alespoň dvou hodin.
3
Ve velké míse smíchejte jablka, citronovou šťávu, mouku, hřebíček, muškátový oříšek, skořici, cukr a vanilkový extrakt. Dejte stranou.
4
Dejte předehřát troubu na 200 °C.
5
Z lednice vyndejte těsto na korpus. Na pomoučeném vále rozválejte jednu polovinu těsta (druhou můžete dát zamrazit a použít později), nejlépe do tvaru kruhu, aby se vešel do dortové formy a vyplnil i boky.
6
Dortovou formu vymažte tukem a vyložte ji připraveným těstem. Prsty stlačte ke dnu a na okraje.
7
Naplňte formu připravenou jablečnou náplní.
8
V míse smíchejte ingredience na drobenku. Posypejte jí jablka.
9
Dejte koláč do předehřáté trouby a pečte 20 minut.
10
Poté snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte dalších 30 – 35 minut.
11
Nechte koláč vychladnout v pokojové teplotě po dobu 3 hodin.
12
Podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Restované zelené fazolky se slaninou a česnekem

Ovesné sušenky s kokosem a čokoládovými kousky bez rafinovaného cukru

Krevety na másle se studeným dipem

Tradiční žitné perníčky

Nepečený cheesecake se sušenkovým máslem

Hořčično-kukuřičné řízečky

Makaróny s brokolicí a cheddarem do 20 minut

Recept na vánoční želvičky z pekanových ořechů a čokolády

Pečená dýně

Rajčatovo-zeleninová omáčka s těstovinami

VIDEORECEPT: Jednoduché bramborové placky