Domácí margarín bez palmového oleje a ztužených tuků

Na českém trhu je těžké najít veganskou náhradu másla. Většina margarínů (ne-li všechny) obsahuje palmový tuk, kvůli kterému dochází k masivnímu vypalování indonéských pralesů. Navíc margaríny obsahují nezdravé ztužené tuky. Naštěstí si ale vynikající rostlinné máslo můžete vyrobit i doma!

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na máslo

  • 200 ml kokosového tuku rozehřátého (např. na topení, v mikrovlnce)
  • 30 ml řepkového oleje
  • 30 ml olivového oleje
  • 100 ml ovesné smetany (= 3 lžíce ovesných vloček + voda)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kurkumy

Další

  • led
  • skleněná uzavíratelná sklenice
  • velká mísa

Postup

1

Nejprve si uděláme ovesnou smetanu – ve vyšší nádobě na mixování smícháme 3 lžíce ovesných vloček se 150 ml teplé vody a necháme 10 minut odstát. Poté pár minut mixujeme. Vznikne dám celkem hustá kašička, kterou musíme přecedit. Mně se osvědčilo cezení přes sítko, kdy si pomáhám lžičkou, kterou kroužím a tlačím na sítko. Jde to pomalu, ale nakonec nám vznikne přibližně 100 ml hustého smetanového krému.

2

Smetanu přelijeme do vyšší mixovací nádoby a přidáme 200 ml rozehřátého kokosového oleje a 60 ml tekutého oleje (používám půl na půl řepkový a olivový olej, můžete ale použít i jiný, např. lněný). Osolíme a obarvíme kurkumou. Pořádně promixujeme, aby se všechny složky spojily.

3

Do velké mísy dáme led a trochu vody. Do vody pak ponoříme SKLENĚNOU uzavíratelnou sklenici.

4

Směs olejů a smetany nalijeme do sklenice a ihned začneme míchat. Máslo se musí rychle zchladit. Mícháme po celou dobu, dokud nezačne směs tuhnout – přestaneme míchat, až když to už opravdu není možné. Sklenici uzavřeme a dáme na půl hodiny do mrazáku. Poté skladujeme v lednici.

Poznámka

Máslo vydrží v lednici poměrně dlouho, minimálně měsíc (déle nemám ozkoušené, protože se rychleji snědlo). Mažeme klasicky na chleba, můžeme používat i na vaření.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Mleté maso zapečené s bramborovou kaší

20 důvodů proč si oblíbit avokádo

Božský pečený seitan

Video: Jahodový crumble – ovocný koláč s posypkou z ovesných vloček

Nejrychlejší recept na výborný zdravý mrkvový dort

Zdravé žitno-špaldové sušenky s vlašskými ořechy polité čokoládou

Video: Úchvatný vanilkový dort s malinami a mascarpone krémem

Filírované kachní prso s portským na podzimní zelenině

Červené kedlubnové zelí

Quiche (koláč) s hruškami, gorgonzolou a slaninou

Banánový chlebíček s borůvkami

Bramborový salát bez brambor