Švestkové koláče se skořicovou drobenkou

Kynuté koláče se švestkami a skořicovou drobenkou. Krásně vláčné i další dny.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Kynuté těsto (na 16 koláčů o průměru cca 9 cm):

  • 250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 125 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu nebo citronový olej
  • 100 ml rostlinného oleje

Skořicová drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g másla
  • 1 lžička skořice
  • Na dokončení koláčů budete potřebovat:
  • švestky, rozkrájené na čtvrtky
  • 1 vejce – rozšlehané na potření
  • cca 50 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Postup

1

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout.

2

Mouku s cukrem a skořicí dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.

3

Troubu zapněte na 195 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto si rozdělte na 16 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.
Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, při pečení ještě nabudou.

4

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem, rozložte švestky řeznou stranou nahoru a zasypte drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut - nutno hlídat :)

5

Mezitím si rozpusťte máslo v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň.

6

Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ostružinová zmrzlina

Citronové těstoviny s bazalkou

Grilované brambory

Zmrzlinový sandwich

Jogurtovo-proteinové lívanečky s tvarohem a ovocem

Mujaddara

Jednoduché kari z čočky, sladkých brambor a kokosu

Míchaný salát s jahodami a bazalkovým tofu

Nepečené čoko řezy s ovesnými vločkami za 30 minut

Krabí salát s avokádem – jednoduchý recept

Ovesná kaše s borůvkami, banánem a nektarinkou

Vypečené pizza tyčinky s parmezánem