Švestkové koláče se skořicovou drobenkou
Kynuté koláče se švestkami a skořicovou drobenkou. Krásně vláčné i další dny.

Ingredience na 10 porcí
Kynuté těsto (na 16 koláčů o průměru cca 9 cm):
- 250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
- 125 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z 1 citronu nebo citronový olej
- 100 ml rostlinného oleje
Skořicová drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g třtinového cukru
- 60 g másla
- 1 lžička skořice
- Na dokončení koláčů budete potřebovat:
- švestky, rozkrájené na čtvrtky
- 1 vejce – rozšlehané na potření
- cca 50 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout.
Mouku s cukrem a skořicí dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Troubu zapněte na 195 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto si rozdělte na 16 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.
Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, při pečení ještě nabudou.

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem, rozložte švestky řeznou stranou nahoru a zasypte drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut - nutno hlídat :)
Mezitím si rozpusťte máslo v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň.
Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře