fbpx

Nejčokoládovější dort na světě, jen ze 3 ingrediencí

Pokud máte rádi čokoládu, tento dezert si zcela zamilujete, protože celý dort je v podstatě jen našlehaná čokoláda ve třech různých vrstvách. :) Ale pozor: Dort je VELMI intenzivní a dle typu použité čokolády může být i velmi sladký. Proto si dejte při výběru čokolády záležet.

Nejčokoládovější dort na světě ze 3 ingrediencí

Ingredience na 12 porcí

Na korpus

  • 7 vajec pokojové teploty
  • 450 g 52% – 90% čokolády

Na krém

  • 350 g 52% – 90% čokolády
  • 250 ml horké vody

Dále potřebujete

  • Díl ledu
  • Díl studené vody

O čokoládě

  1. Pokud chcete dort více hořký, použijte vysokoprocentní (70 – 80%) čokoládu.
  2. Nám nejvíce chutná dort z obyčejné čokolády na vaření (52%), který je akorát sladký, akorát hořký a mám plnou čokoládovou chuť.
  3. Pokud ale nejste příliš na sladké, doporučujeme upéct korpus z čokolády na vaření a krém připravit z vysokoprocentní (80+ %) čokolády.

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Vejce si vyndejte z lednice, aby se stihla trochu ohřát, poté oddělte bílky do větší mísy a žloutky do menší misky.

2

Bílky vyšlehejte na sníh, dokud nevytvoří po vyndání šlehače jemné špičky.

3

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě - čokoládu v mikrovlnce ohřívejte na plný výkon po dobu 30 vteřin, poté promíchejte a znovu ohřejte. Pro toto množství čokolády budete čokoládu ohřívat 2 až 3x.

4

Do čokolády postupně přimíchejte žloutky a následně i postupně přimíchejte i sníh z bílků. Sníh zamíchávejte krouživými pohyby, takzvaně jej překládejte, abyste zbytečně nepřišli o bublinky a těsto zůstalo nadýchané.

5

Těsto nalijte do formy o průměru 25 cm a dejte péct na 170 °C po dobu 15 - 30 minut. (Hrstka našich čtenářů však korpus musela péct až 30 minut. Nevíme, čím je to způsobené, ale mějte to prosím na paměti. Po 15 minutách tedy zkontrolujte korpus špejlí a pokud bude nedopečený, pečte dalších 15 minut.) Po upečení nechte zcela vychladnout a poté vrch korpusu (asi 2 cm) rozdrobte a nasypejte do mísy. Toto drobení použijete jako finální vrstvu dortu.

6

Do větší mísy nasypte díl kostek ledu (doporučujeme cca půl litru) a díl studené vody. Do druhé mísy dejte 350 g kousků čokolády na vaření, 250 ml horké vody a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Mísu s čokoládou dejte do mísy s vodou a ledem a v této ledové lázni čokoládu šlehejte cca 2 minuty, dokud nezhoustne v čokoládový krém. Pokuste se krém nepřešlehat, jinak díky vlivu chladu příliš ztuhne a hůře se s ním pracuje.

7

Krém natřete na korpus, uhlaďte a nakonec nasypejte drobečky korpusu. Drobečky pouze lehce stlačte dlaní do krému, aby se příliš nesypaly a můžete dort vyndat z formy.

erotish2.1

Mohlo by vás zajímat:
3 ingredience čokoláda snadné recepty Bez laktózy Bez oříšků Bezlepkové Dezerty Dorty Podzim Vegetariánské Zima

Hodnocení a komentáře

Anna Beranová

Anna Beranová 25. 9. 2019

Miluji to!

Kombinovala jsem 200g mléčné, 400g 52% a 200g 80% čokolády. Pro příště vím, že:
– hořké čokolády je lépe použít z větší části do krému (pečení zintenzivní kakaovou chuť, můj korpus byl pro čoko fajnšmekry)
– skutečnou tuhost krému ověřujte průběžně prstem (pod mixérem vizuálně klame)
– mezi korpus a krém se skvěle hodí výraznější marmeláda
– dort nepatří do ledničky.

Dort lze udělat bez korpusu: Krémy z oblíbených čokolád vyšleháte do měkké, roztíratelné konzistence a při nanášení do formy se mezi vrstvy mázne marmeláda.
Marmeládu je dobré nanést do nerovností na krému – udělat prsty důlky, rýhy vidličkou atp, aby po sobě vrstvy neklouzaly.
Takový dort nemá velikostní limit, spíše ho zarazí dno peněženky 😀

Odpovědět

Redakce

Redakce (autor) 26. 9. 2019

Super komentář! 🙂 Děkujeme za vyzkoušení a doporučení. Určitě přijde spoustě čtenářů vhod.

Ta zmínka o ledničce je velmi trefná a je pravda, že důležitá. Doplnili jsme ji přímo do receptu. Mějte se krásně!

Odpovědět

Lidina Lyda

Lidina Lyda 27. 6. 2019

pěkně drahá sranda tolik čokolády … jak tady píše jedna dáma, že dlabala krém, nikdy by mně nenapadlo to dát do lednice … no pro začátečníka vůbec NE, lidé se dají nakukat na vše …

Odpovědět

Eliška Šejnohová

Eliška Šejnohová 19. 3. 2019

Jen doplním k postupu-nejlépe se sníh zapracuje tak, že cca necelou třetinu sněhu zamícháme do směsi bez ohledu na to, jestli se bublinky zachovají. Směs zřídne a zbytek se zapracovává velmi snadno.

Odpovědět

Míša Mlejnek

Míša Mlejnek 2. 3. 2019

Zkoušela jsem z poloviční dávky. Zmíněných 15minut na pečení nestačí, ideálně 25minut. Krém lze připravit dříve, ale musí se nechat v pokojové teplotě aby neztuhl. Je výborný 👍

Odpovědět

Iv_Ko

Iv_Ko 2. 3. 2019

Miluji to!

Vynikající…jen není snadný upéct, jak se v článku píše. Měla bych jen pár doplňujících poznámek:
* Opatrné smíchávání čokoládové směsi (čokoláda+žloutky) s vyšlehanými bílky je kumšt. Směs je tuhá a táhlá, a tak zamíchat do ní bílky, abyste nezničili bublinky, je dost náročné…mně se navíc nepodařilo vše promíchat rovnoměrně právě z obavy, že zničím bublinky v bílku
* Pečení korpusu zabere s přehledem i déle, než 30minut. Myslím, že ten můj ve kulaté formě o 25cm trval téměř k 45minutám
* Nešlehat krém ve velkém předstihu, ale až máte korpus vychlazený a vydlabáno. Já jsem si krém připravila během pečení a pak dala do lednice, což byla VELKÁ CHYBA (krém mi ztuhnul…zkrátka katastrofa jej z misky vůbec vydlabat)

Jak říkám, dezert je výborný, ale vůbec ne snadný na přípravu.

Odpovědět

pro přidání komentáře