Chia pudink – jednoduchá snídaně pro chronicky nestíhavé

Věřím, že mnozí z vás už určitě vědí o skvělých nutričních vlastnostech chia semínek. Pokud ne, pokusím se shrnout alespoň základ. Chia jsou vlastně semena šalvěje hispánské a v oblasti Jižní a Střední Ameriky jsou konzumovány už přes tisíc let. V Aztécké kultuře byla tato drobounká semínka využívána dokonce jako platidlo – natolik jsou cenná. Jsou silně hydrofilní a během bobtnání vytváří gel a navážou na sebe až 12násobek své váhy, jsou tak přirozeným zdrojem vlákniny, lépe hydratují naše tělo a pozitivně ovlivňují trávení a stabilizují hladinu krevního cukru. Obsahují nezanedbatelné množství proteinů, kvalitních sacharidů a omega 3 mastné kyseliny, a tak působí dobře na kardiovaskulární systém. Jsou také vydatným zdrojem vápníku, železa, zinku, fosforu a antioxidantů. Ideální ale je po nabobtnání semínka také rozmixovat na pastu, aby se narušila jejich slupka, jinak by se mohlo stát, že projdou naším ústrojím beze změny a všechny ty prospěšné látky zůstanou zabalené v semeni.

Koncept DoGa

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 4 vrchovaté čajové lžičky chia semínek
  • 175–200 ml mléka
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 lžíce daltového sirupu – volitelně

Postup

1

Večer nasypu do uzavíratelné krabičky chia semínka, zaliju mlékem a uzavřu. Nechám odstát do rána.

2

Ráno přidám banán, rozmačkám, a pokud mám čas, ještě rozmixuji. Pokud se mi zdá málo sladké, osladím si trochu datlovým sirupem. Hotovo.

Poznámka

Já v téhle snídaňové variantě zalévám kravským plnotučným mlékem, ale je jen na vás a vaší dietě či způsobu stravování, jestli použijete sojové, mandlové, ovesné, kokosové či jiné mléko, nebo jen vodu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jablečný koláč se zakysanou smetanou a skořicovou drobenkou

Hořčično-kukuřičné řízečky

Pečený pstruh s citronem a bylinkami

Krevetové krekry

Bezlepkové jablečné jáhlové lívanečnky

Jablečné řezy

Domácí jablečné čatní s rozinkami a zázvorem

Ledová káva s kokosovou šlehačkou

Mrkvovo-petrželové pyré

Lentilkové cookies

Nepečené kuličky s Bailey’s likérem v čokoládové krustě

Zapékané brambory s krémovou bylinkovou omáčkou a slaninou