fbpx

Celozrnné bulky

Hodí se nejen na hamburger :-)

Celozrnné bulky

Ingredience na 10 porcí

(cca 8 velkých hamburgerových bulek)

  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka + trochu navíc na kvásek
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 KL třtinového cukru
  • 2 PL oleje
  • 1 KL soli
  • 3 hrnky špaldové celozrnné mouky (myslím, že bude fugovat i s klasickou bílou nebo obyč. špaldovou na pečivo)

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Z trošky teplého mléka, droždí, cukru a trochu mouky necháme vzejít kvásek.

2

Mezitím si smícháme vodu, mléko, olej, vejce, olej, sůl a pořádně promícháme, aby se vše spojilo.

3

Poté přimícháme vzešlý kvásek a opatrně promícháme.

4

Dále přidáme 2 hrnky mouky a vařečkou či rukou vypracujeme těsto, zbylou mouku přidáváme postupně, možná ani celý hrnek nevypotřebujete, ... Přidáváme a zapracováváme tak, abychom získali pěkné nelepivé těsto.

5

Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme aspoň hodinku kynout na teplém místě.

6

Po vykynutí tvarujeme na plech bochánky - osobně je dělám tak, že z hroudy těsta vytahuji do stran a podebírám zpět dospodu, do tvaru kuličky. Potřu rozšlehaným vajíčkem (nebo můžete máslem, či olejem) a posypeme libovolně (mák, sezam, amarant,..)

7

Pekla jsem je asi 20 minut na 180 stupnů, ale pokud je budete dělat menší, stačí určitě i kratší doba, prostě dozlatova :-)

Poznámka

-doporucuji je delat spise mensi nez vetsi.. -jemnejsi budou z bile mouky nebo obyc spaldove, z celozrnne jsou hutnejsi

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře