Celozrnné bulky
Hodí se nejen na hamburger :-)

Ingredience na 10 porcí
(cca 8 velkých hamburgerových bulek)
- 100 ml vody
- 100 ml mléka + trochu navíc na kvásek
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 1 KL třtinového cukru
- 2 PL oleje
- 1 KL soli
- 3 hrnky špaldové celozrnné mouky (myslím, že bude fugovat i s klasickou bílou nebo obyč. špaldovou na pečivo)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Z trošky teplého mléka, droždí, cukru a trochu mouky necháme vzejít kvásek.
Mezitím si smícháme vodu, mléko, olej, vejce, olej, sůl a pořádně promícháme, aby se vše spojilo.
Poté přimícháme vzešlý kvásek a opatrně promícháme.
Dále přidáme 2 hrnky mouky a vařečkou či rukou vypracujeme těsto, zbylou mouku přidáváme postupně, možná ani celý hrnek nevypotřebujete, ... Přidáváme a zapracováváme tak, abychom získali pěkné nelepivé těsto.
Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme aspoň hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí tvarujeme na plech bochánky - osobně je dělám tak, že z hroudy těsta vytahuji do stran a podebírám zpět dospodu, do tvaru kuličky. Potřu rozšlehaným vajíčkem (nebo můžete máslem, či olejem) a posypeme libovolně (mák, sezam, amarant,..)
Pekla jsem je asi 20 minut na 180 stupnů, ale pokud je budete dělat menší, stačí určitě i kratší doba, prostě dozlatova :-)
Poznámka
-doporucuji je delat spise mensi nez vetsi.. -jemnejsi budou z bile mouky nebo obyc spaldove, z celozrnne jsou hutnejsi
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře