Malinové cupcakes
Krásně vláčné a voňavé dortíky s jemným malinovým krémem.

Ingredience na 10 porcí
Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml)
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 velké vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek kefíru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- citronový olej nebo kůra (nemusí být)
Malinový krém:
- 100 g malinového pyré*
- 100 g bílé čokolády
- 130 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání 35-40%
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka.
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Malinové pyré zahřejte a nalijte na čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc (pro urychlení můžete i do mrazáku).

Do mísy dejte mascarpone, vychlazenou směs malinového pyré s čokoládou a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do pevného krému. Zpočátku šlehejte na mírné otáčky, než se všech spojí, pak můžete zrychlit.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Můžete ozdobit čerstvými malinami nebo třeba čokoládou.
Poznámka
*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. Pokud je pyré příliš tekuté, nechte ho po propasírování ještě chvilku povařit.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře