Vanilkovo-tvarohový dortík s lesními jahodami
Dortík je jednoduchý, rychlý a svěží. A lesní jahůdky jej náramně provoní.

Ingredience na 10 porcí
Korpus:
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 60 g medu
- 80 g změklého másla nebo kokosového oleje
- 150 g hrubé mouky
- 230 g polotučného tvarohu
- půl prášku do pečiva
- vanilkový lusk
- sůl
Krém:
- 120 g smetany ke šlehání
- 80 g ricotty
- med dle chuti
- 100 g jahod, pokud možno lesních
Na ozdobu:
- hrst jahod ze zahrádky
- hrstka lesních jahůdek
- hrstka borůvek a malin (nemusí být)
- čokohobliny
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky, cukr, med a máslo vyšlehejte, přidejte zrníčka z vanilkového lusku a tvaroh a dobře zapracujte. Pokud byste použili tvaroh ve vaničce, nechejte jej před tím několik hodin vykapat na sítku s plátýnkem. Vmíchejte mouku smíchanou s prdopeč a nakonec opatrně zapracujte sníh.

Dejte do dortové formy (já použila s průměrem 25 cm) vyložené na dně pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 25 minut (zkuste špejlí). Poté vyjměte a nechejte zcela vychladnout. Opatrně korpus obřízněte a formu sejměte.

Smetanu vyšlehejte do tuha, přišlehejte ricottu a med dle chuti. V mixéru rozmixujte jahody (pokud nemáte lesní, postačí i domácí) a přimíchejte je ke smetaně. Tímto krémem potřete korpus a dejte vychladit do ledničky.

Před podáváním dozdobte ovocem dle chuti - já použila zahradní jahody, několik lesních, trošku borůvek a malin. A protože k jahodám se báječně hodí čokoláda, nasypala jsem na každou trošku čokohoblin.

Dobrou chuť.

Poznámka
Pokud si chcete recept trošku zjednodušit, můžete místo medu použít jen třtinový cukr.
Mohlo by vás zajímat: