Těsto
Náplň
Vanilková poleva
Citronový krém
Vyložte pečící formu (nejlépe čtvercovou nebo obdélníkovou 20x30cm) pečícím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s cukrem, vanilkou a rozpuštěným máslem. Zpracujte prsty a natlačte na dno formy v rovnoměrné vrstvě. Dobře upěchujte. Pečte asi 7 minut na 180°C.
Šlehejte tvaroh se zakysankou, cukrem a moukou. Přidejte citronovou kůru a šťávu a nakonec i vejce. Dobře promíchejte, ale nepřešlehejte - náplň by se při pečení mohla "nafouknout" a popraskat.
Náplň nalijte na předpečené těsto. Pečte na 170°C asi 25-30 minut. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte citronový krém. Připravte si vodní lázeň. Do horního hrnce/mísy nasypte cukr, kůru a šťávu a míchejte. Po 1-2 minutkách přidejte žloutky a stále míchejte/šlehejte. Pokračujte, dokud směs pěkně nezhoustne a lehounce nenabude. Krém by měl mít konzistenci kupované pudinku. Nechte vychladnout.
Smíchejte zakysanku s vanilkou a cukrem. Potřete touto směsí vychladlý cheesecake, ozdobte citronovým krémem a dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. Krájejte na řezy a podávejte.