Nepečené ořechové kuličky s tahini
Recept na tyhle nepečené kuličky jsem objevila před lety, když jsem se tak trochu zajímala o zdravou výživu. Ale zapomeňte na předsudky, že co je zdravé, není dobré. U těchto kuliček to neplatí. Jsou krásně křupavé, plné oříšků a semínek, slazené rozinkami a medem. Zajímavou chuť jim dodává sezamová pasta tahini, která je ve spojení s medem úžasná a perfektně funguje jako pojidlo.

Ingredience na 10 porcí
Na cca 20 kuliček si připravte:
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- 50 g strouhaného kokosu
- 3 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 3 lžíce medu
- špetka skořice
- mleté oříšky nebo kokos na obalení
Postup
Celkový čas přípravy: 15 min
Ořechy nasuchu opražte na pánvi a ještě teplé nasekejte na hrubo. Stejně opražte i slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Rozinky namočte do rumu, nejlépe pár hodin předem.
V míse smíchejte tahini s medem a skořicí a postupně přidejte sekané ořechy, semínka, rozinky a kokos. Ke konci je dobré zpracovat hmotu rukama. Aby se těsto nelepilo na ruce, můžete použít gumové rukavice.

Z těsta tvarujte kuličky, které obalte v mletých oříšcích nebo kokosu. Pokud chcete mít kuličky všechny stejně veliké, hmotu si odvažujte. Když nebudete během koulení ujídat, tak jako já, připravíte z této dávky asi 20 kuliček.

Poznámka
Pro ty, kteří neznají, tahini je sezamová pasta vyrobená z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek. Vyrábí se z loupaného i neloupaného sezamu, proto se může lišit barvou.
Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé