Špenátový štrůdl s lososem

Ingredience na 3 porce
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 rozválené listové těsto
- 400 g mraženého špenátu
- 120 g uzeného lososa (uzeného horkým kouřem)
- 1 cibule
- 1 stroužky česneku
- 1 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 30 g sýru parmazánového typu
- olej
Bešamel
- 20 g másla
- 10 g hladké mouky
- 2 dl mléka
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a v kastrolu orestujeme na troše oleje. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme ho rozpustit a prohřát. Vejce rozkvedláme vidličkou ve skleničce a asi 3/4 množství nalijeme do špenátu. Zbytek si necháme na potření štrůdlu. Vmícháme prolisovaný česnek a ještě dusíme, aby se vypařila přebytečná voda. Špenát necháme zchladnout.
Připravíme si taky bešamel. V kastrolku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem, osolíme, opepříme a dochutíme citrónem. Svaříme na krémový bešamel.
Listové těsto rozprostřeme i pečícím papírem na plech, podélně rozdělíme na tři části a naznačíme si je. Z každé strany do jedné třetiny nakrojíme kolečkovým kráječem na pizzu na cca 2 cm proužky. Prostřední část posypeme vločkami a prozprostřeme na ně špenát. Na špenát natrháme lososa a pokapeme jej hotovým bešamelem. Proužky těsta střídavě z každé strany překládáme přes prostřední díl.
Štrůdl potřeme zbylým vejcem a posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 35 minut – dozlatova.
Mohlo by vás zajímat:
Ryby
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře