Bretaňský koláč far

Co na tomto koláči můžete pozorovat, jsou 3 vrstvy, které ho tvoří. Spodní vrstva je pevný puding, prostřední je našlehaný puding a vrchní je křupavá hnědá vrstva.

Dvě v troubě N&M

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 6 vajec
  • 250 g jemného krupicového cukru  (například Korunní cukr na pečení)
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 130 g slaného másla (třeba Président) či běžné máslo + lžičku soli
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 120 g vypeckovaných sušených švestek

Postup

1

Troubu zapněte na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C.

2

Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.

3

Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny, kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.

4

Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.

5

Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat

6

Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem, nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Důležité je opravdu vymazat každý kout. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné (nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje). Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.

7

Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cheesecake s brusnicovým coulis

Dýňový cheesecake se sušenkovým základem, čokoládou a karamelem

Ricottové lívance

Mandlovo-hruškový štrůdl s levandulí

Zahřívací dýňová polévka

Originální zdobení oblíbených cupcakes v podzimním stylu

Vláčný čokoládový dort bez mouky

Video: Čedarové mini sopky z brambor a slaniny

Mac and cheese

Mix gratinované zeleniny

Zdravé a svěží cuketové těstoviny s citrónem a parmezánem

Čokoládová pěna