fbpx

Sváteční husa na jablkách

Když máme ten advent, co takhle něco svátečnějšího do bříška? Letos jsem se na sv. Martina rozhodla, že zkusím upéct husu. Nikdy dřív jsem to nedělala a ani doma jsme celou husu nikdy nepekli. Google mi poradil, že tradiční svatomartinská husa se peče na jablkách, tak jsem nakoupila pár jablek, husu, nastudovala různé postupy a pustila se do toho. Z běžných receptů jsem vynechala části jako podlévání vínem a potírání medem, kterým se na paleu raději vyhýbáme. Výsledný recept, který naleznete níže, měl úspěch, s partnerem jsme si moc pochutnali. Co mě opravdu hodně bavilo, byla jablka pečená v husím sádle. :-) Jediné, co pro nás bylo trochu zklamáním, bylo množství masa na huse. Na to, jaký to byl macek, toho na ní k jídlu kromě stehen moc nebylo. Pro příště budu péct spíš jen husí stehna, po všech stránkách se to vyplatí. Co se přílohy k huse týče, taková sváteční pochoutka se nedá odbýt jen nakrájenou čerstvou zeleninou. Podle dostupných zdrojů se nejčastěji husa podává s červeným zelím, proto i my jsme zvolili tuto přílohu, a to v podobě našeho oblíbeného červeného kedlubnového zelí.

Sváteční husa na jablkách

Ingredience na 8 porcí

  • 1 husa
  • 1 hrnek vody
  • 8 malých jablek nebo méně větších
  • 2 stroužky česneku
  • kmín
  • tymián (sušený)
  • pepř
  • sůl

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

husu zbavíme případného zbývajícího peří, omyjeme a dáme do pekáče prsy dolů

2

osolíme zvenku i zevnitř a okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem

3

podlijeme vodou a necháme přes noc odležet v lednici

4

druhý den vložíme dovnitř husy stroužky česneku a celých jablek co se do ní vejde (mně se sotva vešlo jedno)

5

zbylá jablka nakrájíme na čtvrtiny a dáme k huse do pekáče

6

nejprve pečeme husu 25 minut v předehřáté troubě na 200°C, poté ji přikryjeme víkem od pekáče nebo alobalem a pečeme 2 hodiny na 170°C

7

nakonec víko odklopíme / sundáme alobal a za občasného podlévání výpekem pečeme husu další cca 1,5 hodiny

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Hlavní jídla Paleo

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře