Plněné pizza bochánky
Ingredience
- 500 g těsta na pizzu
Rajčatová omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g krájených rajčat (čerstvé nebo v konzervě)
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 stroužek česneku
- sůl
Těsto
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tymiánu/bazalky/jiného koření
- 300 g sýru nakrájeného na kostičky (např. mozzarella)
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- 30 plátků salámu nebo šunky
Postup
Rozválejte těsto na pizzu a nakrájejte ho na čtverečky o rozměrech přibližně 5 x 5 cm. Čtverečků by mělo být asi 30.
Na každý čtvereček položte sýr a salám či šunku a posypte trochou tymiánu nebo jiného koření¨.
Uvařte rajčatovou omáčku: na rozpálenou pánev nalijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek. Přidejte rajčata, med a prášek do pečiva. Nechte povařit asi 5 minut a dosolte podle chuti.
Z těstových čtverečků s náplní uválejte kuličky (jako knedlíky). Vyskládejte na pracovní plochu a nechte 30 minut kynout.
Do zapékací formy či plechu (rozměr přibližně 25 x 30 cm) nalijte polovinu rajčatové omáčky. Vyskládejte do ní kuličky tak, aby se navzájem nedotýkaly.
Pomocí lžíce kuličky polijte, aby na každé bylo aspoň trochu omáčky. Kuličky posypte nastrouhaným parmezánem.
Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 40 minut nebo dokud těsto nedostane pěknou barvu.
Vyndejte z trouby a nechte asi 10 minut vychladnout.
Před podáváním můžete ještě pokapat olivovým olejem a posypat bazalkou.