Pastýřský koláč (shepherd´s pie)

Tento pokrm má v naší domácnosti své stálé místo a vařím ho minimálně jednou za měsíc. V zimním období i vícekrát a vždy ho trochu obměňuji a využívám surovin, které v tu dobu mají svou sezónu nebo těch, které mám prostě zrovna v lednici či z jiné sezóny v mrazáku. Jedná se o klasické anglické jídlo, jehož hlavní složkou je ragú z mletého masa, které se poklade bramborovou kaší a zapéká se v troubě. Původně to bylo jídlo, které spotřebovává zbytky z kuchyně, které ovšem dosáhlo světového věhlasu a nyní se toto jídlo vaří ze surovin čerstvých a pořízených za účelem jeho přípravy. Zkuste si na tento recept vzpomenout třeba ve chvíli, kdy vám zbude nějaká bramborová kaše a vy pro ni nebudete mít uplatnění. Otevřete lednici a začněte čarovat. Do ragú můžete přidat prakticky jakoukoli zeleninu, takže stejně jako to dělávám já, zkuste ji podle sezóny obměňovat.

Červený rendlík

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na pastýřský koláč podle rendlíku budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • kousek celeru
  • velké hrst cukrového hrášku
  • 0,5 mletého hovězího masa (můžete použít i jehněčí, telecí, skopové)
  • 4 oloupané a nasekané rajčata (krásně zralá a voňavá, mimo sezónu raději použijte plechovku)
  • 4 stroužky česneku
  • lžíce worcestrové omáčky
  • 20 dkg najemno nastrouhaného čedaru
  • 0,5 kg brambor + mléko a máslo na kaši
  • lžíce čerstvých lístků tymiánu (případně i rozmarýnu)
  • lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Lusky hrášku zbavíme konců a nakrájíme na cca 2 cm kousky. Maso si nameleme, nebo vytáhneme z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty. Na oleji zpěníme cibulku. Přidáme maso a opékáme, až se vypaří veškerá tekutina.

2

Přidejte mrkev, celer a bylinky a ještě chvilku opékejte (mrkev s celerem můžete i opéct ještě před přidáním masa).

3

Pak přidejte rajčata, osolte a opepřete a pořádně zamíchejte. Duste pod pokličkou asi 15 minut.

4

Mezitím, co se dusí ragú, tak připravte bramborovou kaši. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Zceďte a vmíchejte máslo. Pomalu přilévejte horké mléko a zároveň mixujte metličkovým šlehačem. Vmíchejte 10 dkg čedaru a ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.

5

Do ragú přidejte hrášek a ještě 5 minut duste. Zároveň dejte rozehřát troubu na 200 °C.

6

Hotové ragú přendejte do zapékací misky a rovnoměrně rozdělte po ploše.

7

Posypte zbylým čedarem.

8

Potom na masovou směs se sýrem rovnoměrně rozprostřete bramborovou kaši.

9

Vložte do trouby a pečte asi 20–30 minut.

10

Můžete servírovat.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Lahodné řezy ve stylu tyčinek Snickers

Čokoládový dortík s tekutým středem

Domácí banánová zmrzlina s matcha čajem

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Jedlé králičí zadečky – velikonoční zdobení na cupcaky a dorty

Krémová polévka z červené čočky

Šalvějový sirup

Sladká „tygří“ roláda s čokoládovou náplní

Krémová česneková polévka

Video: Kokosové makronky s krémem z bílé čokolády

Kuřecí kapsa s vejcem a špenátem

Cantucci s čokoládou a pomerančovou esencí

Rychlé langoše bez kynutí a plné sýra