
Na pastýřský koláč podle rendlíku budete potřebovat:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Lusky hrášku zbavíme konců a nakrájíme na cca 2 cm kousky. Maso si nameleme, nebo vytáhneme z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty. Na oleji zpěníme cibulku. Přidáme maso a opékáme, až se vypaří veškerá tekutina.
Přidejte mrkev, celer a bylinky a ještě chvilku opékejte (mrkev s celerem můžete i opéct ještě před přidáním masa).
Pak přidejte rajčata, osolte a opepřete a pořádně zamíchejte. Duste pod pokličkou asi 15 minut.
Mezitím, co se dusí ragú, tak připravte bramborovou kaši. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Zceďte a vmíchejte máslo. Pomalu přilévejte horké mléko a zároveň mixujte metličkovým šlehačem. Vmíchejte 10 dkg čedaru a ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.
Do ragú přidejte hrášek a ještě 5 minut duste. Zároveň dejte rozehřát troubu na 200 °C.
Hotové ragú přendejte do zapékací misky a rovnoměrně rozdělte po ploše.
Posypte zbylým čedarem.
Potom na masovou směs se sýrem rovnoměrně rozprostřete bramborovou kaši.
Vložte do trouby a pečte asi 20–30 minut.
Můžete servírovat.