Voňavý kořeněný sirup k přípravě svařeného vína či grogu
“Svařák” byl vždy můj nejoblíbenější vánoční nápoj, a proto, když jsem objevila tento recept na kořeněný sirup, bylo jasné, že nemůže zůstat bez povšimnutí. Sirup je opravdu silný, stačí dvě lžíce a promění váš “svařák” či grog v úžasně vonící i chutnající vánoční nápoj :).
Recept je od naší čtenářky Martiny, která nám recept propůjčila k přepsání. Též jej můžete najít na jejím blogu, který je uveden níže. Toto jsou její slova 🙂 :
“Když jsem před pár dny četla o sirupu do svařeného vína od Flo (originální receptura je od Jany Florentýny Zatloukalové), říkala jsem si, že to přece nemůže být až takový rozdíl mezi obyčejně dělaným svařákem.
Ale je a obrovský 🙂 Je to neskutečná dobrota, vhodná jako jedlý dárek na Vánoce, při jeho přípravě si provoníte byt karamelem a kořením a a hlavně nebudete moci přestat zkoušet 😀
Je dobrý i s rumem a citronovou šťávou a přesně, jak mi psala Flo, tak dobrý grog jsem ještě nikdy nepila 🙂
Příprava je jednoduchá, nejhorší je udělat karamel. Pro méně zručné kuchařinky doporučuju začít s polovičním množstvím :-)”
rekl
- Porce: cca 1 l

Ingredience
- 1 kg cukru krupice
- 1 litr vody
- 20 g badyánu
- 20 g hřebíčku
- 30 g celé skořice
- 10 g nového koření
- kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
Postup
Krok 1
Do misky vložte koření a kůru z pomeranče a citrónu.
Krok 2
Připravte si litr vody. Do většího hrnce vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Občas promíchejte a jakmile začne mít cukr lehce jantarovou barvu, odstavte jej a přilijte vodu.
Krok 3
Míchejte, dokud se karamel nezačne rozpouštět do vody a poté přidejte připravené koření. Přiveďte k varu a nechte probublávat přibližně 5 minut.
Krok 4
Poté odstavte z plotny a směs nechte do rána louhovat. Druhý den sirup přeceďte do čisté láhve. Koření můžete vyhodit, nebo jej omýt a použít např. jako voňavou dekoraci.
Krok 5
Svařené víno: 200 ml svařeného vína smíchejte s dvěma lžícemi sirupu, k červenému vínu přidejte pomeranč, k bílému citrón.
Grog: Panák rumu a k tomu 3/4 panáku sirupu. Zakápněte šťávou z citrónu, můžete ozdobit a podávat.
Sirup lze též přilít do čaje k ochucení.
(Původní zdroj receptu: Jana Florentýna Zatloukalová)
Mohlo by vás zajímat:
hřebíček skořice sladké recepty vánoční recepty víno Nápoje
Zdroj: www.kuchyneobycejnezeny.cz
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře