Voňavý kořeněný sirup k přípravě svařeného vína či grogu

“Svařák” byl vždy můj nejoblíbenější vánoční nápoj, a proto, když jsem objevila tento recept na kořeněný sirup, bylo jasné, že nemůže zůstat bez povšimnutí. Sirup je opravdu silný, stačí dvě lžíce a promění váš “svařák” či grog v úžasně vonící i chutnající vánoční nápoj :).

Recept je od naší čtenářky Martiny, která nám recept propůjčila k přepsání. Též jej můžete najít na jejím blogu, který je uveden níže. Toto jsou její slova 🙂 :

“Když jsem před pár dny četla o sirupu do svařeného vína od Flo (originální receptura je od Jany Florentýny Zatloukalové), říkala jsem si, že to přece nemůže být až takový rozdíl mezi obyčejně dělaným svařákem.
Ale je a obrovský 🙂 Je to neskutečná dobrota, vhodná jako jedlý dárek na Vánoce, při jeho přípravě si provoníte byt karamelem a kořením a a hlavně nebudete moci přestat zkoušet 😀
Je dobrý i s rumem a citronovou šťávou a přesně, jak mi psala Flo, tak dobrý grog jsem ještě nikdy nepila 🙂
Příprava je jednoduchá, nejhorší je udělat karamel. Pro méně zručné kuchařinky doporučuju začít s polovičním množstvím :-)”

rekl

  • Porce: cca 1 l
recept-na-koreneny-sirup-do-svaraku

Ingredience

  • 1 kg cukru krupice
  • 1 litr vody
  • 20 g badyánu
  • 20 g hřebíčku
  • 30 g celé skořice
  • 10 g nového koření
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

Postup

Krok 1

Do misky vložte koření a kůru z pomeranče a citrónu.

1

Krok 2

Připravte si litr vody. Do většího hrnce vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Občas promíchejte a jakmile začne mít cukr lehce jantarovou barvu, odstavte jej a přilijte vodu.

2

Krok 3

Míchejte, dokud se karamel nezačne rozpouštět do vody a poté přidejte připravené koření. Přiveďte k varu a nechte probublávat přibližně 5 minut.

5

Krok 4

Poté odstavte z plotny a směs nechte do rána louhovat. Druhý den sirup přeceďte do čisté láhve. Koření můžete vyhodit, nebo jej omýt a použít např. jako voňavou dekoraci.

6

Krok 5

Svařené víno: 200 ml svařeného vína smíchejte s dvěma lžícemi sirupu, k červenému vínu přidejte pomeranč, k bílému citrón.

Grog: Panák rumu a k tomu 3/4 panáku sirupu. Zakápněte šťávou z citrónu, můžete ozdobit a podávat.

Sirup lze též přilít do čaje k ochucení.

7

(Původní zdroj receptu: Jana Florentýna Zatloukalová)

Mohlo by vás zajímat: badyán, červené víno, dárek, hřebíček, koření, nové koření, skořice, sladké recepty, svařák, vánoční recepty, vaření, víno, Nápoje, Recept bez kategorie

Zdroj: www.kuchyneobycejnezeny.cz

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře