Voňavý kořeněný sirup k přípravě svařeného vína či grogu

“Svařák” byl vždy můj nejoblíbenější vánoční nápoj, a proto, když jsem objevila tento recept na kořeněný sirup, bylo jasné, že nemůže zůstat bez povšimnutí. Sirup je opravdu silný, stačí dvě lžíce a promění váš “svařák” či grog v úžasně vonící i chutnající vánoční nápoj :). Recept je od naší čtenářky Martiny, která nám recept propůjčila k přepsání. Též jej můžete najít na jejím blogu, který je uveden níže. Toto jsou její slova 🙂 : “Když jsem před pár dny četla o sirupu do svařeného vína od Flo (originální receptura je od Jany Florentýny Zatloukalové), říkala jsem si, že to přece nemůže být až takový rozdíl mezi obyčejně dělaným svařákem.
Ale je a obrovský 🙂 Je to neskutečná dobrota, vhodná jako jedlý dárek na Vánoce, při jeho přípravě si provoníte byt karamelem a kořením a a hlavně nebudete moci přestat zkoušet 😀
Je dobrý i s rumem a citronovou šťávou a přesně, jak mi psala Flo, tak dobrý grog jsem ještě nikdy nepila 🙂
Příprava je jednoduchá, nejhorší je udělat karamel. Pro méně zručné kuchařinky doporučuju začít s polovičním množstvím :-)” rekl
  • Porce: cca 1 l

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 kg cukru krupice
  • 1 litr vody
  • 20 g badyánu
  • 20 g hřebíčku
  • 30 g celé skořice
  • 10 g nového koření
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

Postup

1

Do misky vložte koření a kůru z pomeranče a citrónu.

2

Připravte si litr vody. Do většího hrnce vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Občas promíchejte a jakmile začne mít cukr lehce jantarovou barvu, odstavte jej a přilijte vodu.

3

Míchejte, dokud se karamel nezačne rozpouštět do vody a poté přidejte připravené koření. Přiveďte k varu a nechte probublávat přibližně 5 minut.

4

Poté odstavte z plotny a směs nechte do rána louhovat. Druhý den sirup přeceďte do čisté láhve. Koření můžete vyhodit, nebo jej omýt a použít např. jako voňavou dekoraci.

5

Svařené víno: 200 ml svařeného vína smíchejte s dvěma lžícemi sirupu, k červenému vínu přidejte pomeranč, k bílému citrón.

Grog: Panák rumu a k tomu 3/4 panáku sirupu. Zakápněte šťávou z citrónu, můžete ozdobit a podávat.

Sirup lze též přilít do čaje k ochucení.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuracie prsia na póre a šampiňónoch s cottage syrom

Mandlové sušenky s burákovým máslem

Grilované tofu s shiitake houbami

Dokonalý máslový krém na cupcaky i zdobení

Bezlepkové boloňské špagety

Domácí nutella

Citrónové risotto s kešu

Losos na šalvěji s dýňovým pyré

Vymazlený domácí kečup s 5 druhy koření

7 receptů s kuřecím masem

Božské čokoládové kostky

Takový jste ještě neviděli: Stylový pudinkový dort s polomáčenými sušenkami bez pečení