Ořechová hvězda
Hvězda je z kynutého těsta a doslova nacpaná ořechovou náplní. Ozdobit Vám může vánoční stůl, ale upéct si ji můžete i kdykoliv během roku.

Ingredience na 8 porcí
Kynuté těsto:
- 250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
- 125 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
- citronová kůra nebo citronový olej
- 100 ml rostlinného oleje
Ořechová náplň:
- 200 g vlašských ořechů, jemně mletých
- 200 ml mléka
- 4-5 lžic třtinového cukru (případně více či méně dle chuti)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 50 g piškotových drobečků, jemně mletých
- špetka skořice
- rum
Na dokončení:
- 1 vejce, rozšlehané na potření
- plátek másla + rum na pokapání po upečení
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout.

Na náplň: Mléko svařte společně s oběma cukry, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijte podle chuti rum. Náplň by měla mít lehce mazlavou konzistenci. Ne příliš hustou ani tekutou.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto si rozdělte na tři části a každou z nich postupně vyválejte do kulaté placky o průměru cca 28-30 cm (podle velikosti plechu). Podle potřeby podsypte moukou, zvláště tu první část, která bude vespod. První rozválenou placku položte na plech a pomažte polovinou ořechové náplně. Přikryjte druhou plackou a pomažte druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopte třetí částí těsta a zařízněte hezky do kruhu. Já jsem použila nastavitelný dortový ráfek, kterým jsem těsto hezky zařízla.

Doprostřed těsta položte menší misku nebo skleničku a těsto rozřízněte na 16 dílů, jak je uvedeno a obrázku. Dobře to jde rádýlkem na pizzu nebo ostrým nožem.
Každý cíp těsta několikrát otočte, vždy jeden doprava, druhý doleva. Špičky upravte hezky k sobě.

Celou hvězdu pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut.
Máslo rozpusťte, přidejte rum a touto směsí hvězdu ihned po vytažení z trouby potřete. Po vychladnutí nebo až před servírováním hvězdu pocukrujte.

Poznámka
Většina kynutých těst je nejlepší v den upečení, tahle hvězda je ale díky množství náplně a skvělému těstu vynikající i další dny.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře