fbpx

Nadýchané domácí donuty bez smažení

Tento recept jsem kdysi objevila, když jsem měla hroznou chuť na donuty, ale věděla jsem, že se chci vyhnout jejich klasické přípravě – smažení. Tyto jsou úžasným kompromisem mezi smaženými a pečenými. Nadýchané a měkké, ale bez zbytečného tuku. Muškátový oříšek jim propůjčí nádhernou vůni, která vám zaplní celou kuchyň a přiláká všechny členy rodiny. A možná i sousedy :).

Nadýchané domácí donuty bez smažení

Ingredience na 10 porcí

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 245 g bílého jogurtu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Formičky na donuty vymažte olejem a nachystejte si rošt na chlazení, který pokryjte pečícím papírem.

2

V míse smíchejte droždí a vodu a nechte 5 minut odpočinout, dokud neuvidíte, že droždí začíná být aktivní (utvoří na povrchu jemnou pěnu). V jiné míse smíchejte mouku, sůl, muškátový oříšek, cukr a kypřicí prášek.

3

V druhé misce rozšlehejte vejce, jogurt, máslo, vanilku a napěněné droždí. Nalijte tuto směs do mouky s kořením a cukrem. Promíchejte tak, aby se vše spojilo. Těsto bude tekuté a nejlépe se dávkuje prostřednictvím sáčku s ustřihnutou špičkou. Naplňte donut tak do 2/3 velikosti formy.

4

Pečte přibližně 15 minut dozlatova. Poté vyndejte z trouby a nechte ještě 5 minut ve formě.

5

Donuty vyndejte z formy a dejte na rošt. Jakmile úplně vychladnou, rozehřejte nad parou nebo v mikrovlnce čokoládu a namáčejte do ní do poloviny donutů. Posypte libovolným zdobením.

Nadýchané domácí donuty bez smažení

Poznámka

Každý plech je trochu jinak velký, toto množství vystačí na 12 větších donutů nebo 24 malinkých. A jestli vám zbude těsto, jak kdysi mně, klidně jej nechte v lednici a druhý den si udělejte výborné vafle nebo lívance. :)

Mohlo by vás zajímat: Pro začátečníky, Recept bez chodu, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Klára Pěnkavová

Klára Pěnkavová

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře