těsto:
náplň tvarohová:
náplň povidlová:
drobenka:
Těsto:
Nahřeji 100 ml mléka do kterého přidám 2 lžíce cukr a nadrobím droždí. Nechám vzejít kvásek. Dobře vzešlý kvásek poznám podle tvořících se bublinek na povrchu.
Mouku proseju do mísy, vmíchám sůl, cukr, zbytek mléko s rozšlehanými vejci, povolené máslo a kvásek. Dobře vypracuji v hladké těsto, které nechám asi 60 – 90 minut kynout na teplém místě.
Náplň tvarohová:
Tvaroh umíchám s vejcem a cukrem.
Náplň povidlová:
Švestková povidla umíchám s rumem dle chuti.
Drobenka:
Drobenku připravím spojením másla s hrubou moukou a moučkovým cukrem.
Po vykynutí těsto ještě ručně propracuji a rozdělím si ho na kousky o hmotnosti cca 25g.
Každý kousek nejdříve zakulatím a pak udělám placičku na kterou nanesu vždy trochu tvarohové náplně, tu pečlivě do těsta zabalím a opět zakulatím. Spojem položím na plech. Do bochánku udělám důlek, pomažu vajíčkem, naplním povidly a zasypu drobenkou. Nechám ještě 10 minut nakynout a poté peču při teplotě 170°C cca 20 minut.