Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem

Lahodný karamelový dezert, který se přímo rozplývá na jazyku. Snadný na přípravu a nádherně vypadá.

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem

Ingredience na 6 porcí

Na šest kousků:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 2 lžíce želatiny
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 300 g karamelového Salka
  • 6 větších piškotů nebo máslový sušenek

Navíc:

  • tři lžíce mléka

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Smetanu ke šlehání smíchejte se ztužovačem šlehačky a za pomoci mixéru šlehejte, dokud není hmota dostatečně hustá. Jemný tvaroh vyšlehejte s cukrem, a směs pak opatrně smíchejte s připravenou šlehačkou. Připravený základ rozdělte stejnoměrně do dvou mís.

2

Do jedné směsi přidejte kakao a jednu lžíci želatiny. Druhou lžíci želatiny povařte (podle návodu na obalu) a smíchejte s druhou směsí.

3

Do vyšších širších sklenic dejte vrstvu kakaového krému a do středu opatrně vložte skleničku na kořalku (štamprli). Sklenička se nesmí dotýkat dna. Sklenice naplněné čokoládovým krémem vložte na hodinu ztuhnout do ledničky.

4

Po hodině vytáhněte sklenice z lednice a vyjměte z nich štamprle. Ve sklenicích vzniknou důlky.

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem
5

Do vzniklých důlků naneste karamelové salko.

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem
6

Navrch na salko naneste bílou šlehačkovou směs. Celou naplněnou sklenici přiklopte piškotem nebo sušenkou a dejte na další dvě hodiny do lednice, nebo dokud není dezert dostatečně ztuhlý.

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem
7

Ve velkém hrnci ohřejte vodu. Vytáhněte z lednice ztuhlý dezert. Každou sklenici položte na chvíli do teplé vody, aby trochu povolily okraje. Opatrně vyklopte dezert ze sklenic, pomoct si můžete špejlí nebo párátkem. Před podáváním dejte hotový dezert ještě na půl hodiny do lednice.

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem

Poznámka

Pokud chcete, aby byla náplň více tekutá, smíchejte předem salko s několika lžícemi mléka.

Mohlo by vás zajímat: Dezerty a dorty, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Irena Ščípová

Irena Ščípová 28. 4. 2015

Nadhera urcite udelam mam rada tvarohove dezerty

Odpovědět

Lenka Juráňová

Lenka Juráňová 15. 4. 2015

To je krása, vyzkouším

Odpovědět

Pepin

Pepin

Miluji to!

Odpovědět

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře