Božský čokoládový dort z červené řepy

Podle receptu Jamieho Olivera a prý „epic“. Nu, dobrá. Recept jsem si lehce upravila, přidala pár ingrediencí. Musím uznat, že červená řepa se s čokoládou stává vražednou kombinací. Dort je božsky vláčný, pekelně čokoládový. Doporučuji ještě teplý ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny…

Kitchen Affair

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 250 g předvařené červené řepy
  • 200 g kvalitní čokolády + 100 g čokolády na ozdobení
  • 120 g mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 lžíce medu
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • mouka na vysypání

Postup

1
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou.
2
Ve větší míse smíchám všechny suché ingredience. Řepu nastrouhám na hrubém struhadle, nejlépe přímo do mísy k ostatním surovinám, protože šťáva z řepy hodně barví. Přidám žloutky ze čtyř vajec. Bílky nechám zvlášť.
3
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu nalámanou na kousky. Vybírám takovou, která má alespoň 70 % kakaa. Rozpuštěnou čokoládu nechám lehce zchladnout a vliju ji do směsi s řepou. Přidám 2 lžíce tekutého medu a vše důkladně promíchám. Těsto, které vznikne, je lehce lepkavé, není tekuté.
4
Bílky, které jsem si nechala stranou, vyšlehám do tuhého sněhu a pomalu vmíchám do těsta.
5
Připravené těsto vliju do dortové formy a peču v horkovzdušné troubě na 200 stupňů cca 50 minut. Upečení testuji špejlí – pokud po zapíchnutí těsto na špejli nezůstává, je dort hotový. Během pečení může vršek dortu lehce popraskat. To ale není na škodu.
6
Po vyndání z trouby nechám dort několik minut zchladnout. Potom nožem opatrně oříznu dort od okrajů formy. Pokud byla forma dobře vysypaná, obvykle to není potřeba.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Rybí karbanátky s červenou čočkou

Čokoládovo-ovesné muffinky plněné datlovým karamelem

Cuketová polévka s kurkumou a čerstvým oreganem

Jednoduchá rajská omáčka s masovými kuličkami

Karnevalové italské castagnole

Cibulová polévka s uzenou paprikou

Video: Dešťová kapka – japonský žele dortík na 2 způsoby

Citronový koláč s ricottou a olivovým olejem

Video: Nebesky nadýchané japonské lívanečky

Phở bò tái (pho bo tai)

Podrobný foto-návod na dort ve tvaru mopsíka

Nejoblíbenější recepty na slané, sladké i bezlepkové muffiny