fbpx

Božský čokoládový dort z červené řepy

Podle receptu Jamieho Olivera a prý „epic“. Nu, dobrá. Recept jsem si lehce upravila, přidala pár ingrediencí. Musím uznat, že červená řepa se s čokoládou stává vražednou kombinací. Dort je božsky vláčný, pekelně čokoládový. Doporučuji ještě teplý ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny…

Božský čokoládový dort z červené řepy

Ingredience na 8 porcí

  • 250 g předvařené červené řepy
  • 200 g kvalitní čokolády + 100 g čokolády na ozdobení
  • 120 g mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 lžíce medu
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • mouka na vysypání

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou.

2

Ve větší míse smíchám všechny suché ingredience. Řepu nastrouhám na hrubém struhadle, nejlépe přímo do mísy k ostatním surovinám, protože šťáva z řepy hodně barví. Přidám žloutky ze čtyř vajec. Bílky nechám zvlášť.

3

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu nalámanou na kousky. Vybírám takovou, která má alespoň 70 % kakaa. Rozpuštěnou čokoládu nechám lehce zchladnout a vliju ji do směsi s řepou. Přidám 2 lžíce tekutého medu a vše důkladně promíchám. Těsto, které vznikne, je lehce lepkavé, není tekuté.

4

Bílky, které jsem si nechala stranou, vyšlehám do tuhého sněhu a pomalu vmíchám do těsta.

5

Připravené těsto vliju do dortové formy a peču v horkovzdušné troubě na 200 stupňů cca 50 minut. Upečení testuji špejlí – pokud po zapíchnutí těsto na špejli nezůstává, je dort hotový. Během pečení může vršek dortu lehce popraskat. To ale není na škodu.

6

Po vyndání z trouby nechám dort několik minut zchladnout. Potom nožem opatrně oříznu dort od okrajů formy. Pokud byla forma dobře vysypaná, obvykle to není potřeba.


  • Líbil se Vám recept?


    Italian Trulli Pak by se Vám mohla líbit i naše kuchařka se zdravými recepty, kterou jsem nedávno vydali. S touto kuchařkou budete jíst zdravě a ušetříte čas i peníze. Pošleme vám ji bez poštovného a můžete nám ji do 30 dní zdarma vrátit. 🙂

    Více informací o kuchařce




Mohlo by vás zajímat:
Bez oříšků Dezerty Jaro Léto Podzim Valentýn Vegetariánské Zima

Hodnocení a komentáře

Petr Žižka

Petr Žižka 9. 2. 2018

Miluji to!

Prostě super !!!

Odpovědět

Lin

Lin 29. 10. 2017

Miluji to!

Absolutně luxusní!

Odpovědět

pro přidání komentáře