Losos v rajčatové omáčce

Zase jeden z receptů, který krásně dokazuje, jak je snadné vařit jen ze základních surovin a nehledat složitosti tam, kde nejsou.

Barbora Venháčová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná nadrobno
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 česnek, drcený
  • plechovka krájených rajčat (popř. domácí, spařená, oloupaná a nakrájená)
  • 400 g lososa bez kůže
  • hrubá mořská sůl, čerstvě mletý pepř
  • trocha třtinového cukru
  • citron

Postup

1

Snadnější to být opravdu nemůže. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibulku a osmahněte do lehce zlaté barvy. Do pánve nasypte i papriku a česnek. Ještě chvíli restujte, dokud paprika maličko nezměkne.

2

Vše zalijte rajčaty. Ty už jsou teď mimo sezonu, proto radím, abyste raději místo čerstvých, použili kvalitní plechovku. Samozřejmě pokud máte možnost koupit rajčata z dobrého zdroje (a nebo máte třeba svoje rajčátka), která budou ještě i v tuto dobu chutnat jako rajčata a vonět po sluníčku, není nic lepšího než je spařit, oloupat, nakrájet a použít místo konzervy. Jenže ruku na srdce, kdo z nás tu možnost má. A ne, ty supermarketová rajčata z holanských nebo španělských skleníků, tam fakt nedávejte. Chuť bude taková nic moc, hodně kyselá, barva bude hodně mdlá, celé to bude takové divné.

3

Omáčku nechte probublávat a mezitím si lososa osolte, opepřete a zakápněte citronem. Až budete mít hotovo, rajčatovou směs také lehce osolte, opepřete a přidejte pár kapiček citronové šťávy. Já mám ráda rajčatové omáčky nasládlé, takže, ať už mám sebekvalitnější rajčata, vždy přidávám malou lžičku třtinového cukru.

4

Do dochucené omáčky přidejte lososa, vše přiklopte poklicí a nechte tak 8-10 minut podusit. Rybu neotáčejte.
Nu a máte hotovo. Když budete chtít, nebojte se přidat svou oblíbenou bylinku, nebo třeba trošku hub, pokud ještě nějaké najdete (a když nenajdete, dokážu si v omáčce představit i pár žampionů, nebo hlívu). A co jako přílohu? Těstoviny, brambory, kousek česnekové, dozlatova opečené bagety a nebo moji oblíbenou jasmínovou rýži, ta k celému jídlu krásně pasuje.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bramborové bochánky plněné lesními houbami

Čokoládovo-cuketová buchta

Kulajda

Buchta bez pečení s tvarohovým krémem

Tradiční jarní polévka

„Triple chocolate mousse“ – nadýchaný dortík s třemi druhy čokolády

Hovězí na rajčatech a oregánu

Jednoduchý osvěžující pomerančový dortík ze 4 ingrediencí

Houbový bulgur se seitanem

Citrónovo-makové sušenky

Řajčatové těstoviny s modrým sýrem z jednoho hrnce

Cuketové tacos