Linecký mřížkový koláč

Koláč je krásně křehký, není přeslazený a vyniká chuť ořechů a mandlí. Do těsta se přidávají mleté neloupané mandle, já jsem část ještě nahradila lískovými oříšky, které mají výraznější chuť. Použila jsem také hladkou špaldovou mouku, která chuť ještě umocňuje. Nicméně klidně použijte běžnou pšeničnou, ta je ostatně i v původním receptu.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Křehký koláč o průměru 23-24 cm:

  • 150 g změklého másla
  • 130-150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 100 g mletých neloupaných mandlí nebo lískových oříšků (použila jsem půl na půl)
  • 180 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • lžička skořice
  • 250-300 g oblíbené marmelády (použila jsem mix višňové a malinové)
  • bílek na potření
  • plátky mandlí

Postup

1

Prosátou mouku smíchejte se skořicí, přidejte mleté mandle (ořechy) a promíchejte. Můžete vše společně i promixovat. Nechte stranou.
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky dejte do mísy a společně prošlehejte. Nešlehat do pěny, jen aby se vše spojilo. Přisypte směs mouky a mandlí a na nízké otáčky promíchejte. Stačí jen do lehké drobenky, pak si těsto přendejte na vál a dopracujte rukama. Snažte se pracovat rychle a nepřidávat moc mouky. Těsto zabalte do folie a dejte asi na hodinu do lednice odležet.

2

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23-24 cm. Formu můžete vymazat máslem, já mám tu s nepřilnavým povrchem, kde to není nutné.
Asi 2/3 těsta rozválejte na pomoučněné ploše a přeneste opatrně do formy. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Přebytečné kousky těsta ořízněte.

3

Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Ze zbytku těsta vyválejte válečky a poklaďte na koláč do mřížky. Jeden pruh těsta dejte také kolem obvodu koláče.
Koláč potřete bílkem a posypte po obvodu plátky mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut.

4

Koláč nechte ve formě vychladnout. Já jsem koláč zabalila do folie a dala do chladu na 24 hodin odležet. Před servírováním nechte koláč při pokojové teplotě a pocukrujte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jednoduchý mrkvový salát

4 nejoblíbenější krémy na dorty a cupcaky

4 nejoblíbenější krémy na dorty a cupcaky

Brokolicovo-květákové pyré

Bezlepkové linecké

Ořechový kreméš s vanilkovým žloutkovým krémem

Cizrnová polévka

Nepečený cheesecake s limetkou

Nepečené proteinové tyčinky na styl banana bread připravené za 10 minut

Zapékaná tortila na snídani

Tvarohová bábovka s polevou “slaný karamel‘

Pečená šunka s medovou marinádou

Jak upravit brokolici, aby si zachovala vitamíny i krásnou barvu