Lilkové mini pizzy s domácí rajčatovou omáčkou, italským kořením a sýrem

Kreativní občerstvení na zahradní párty či jen tak, na originální večeři. Mini pizzy z lilku, domácí rajčatové omáčky a velkou porcí sýra dobře zasytí a plně nahradí ne příliš výživnou variantu pizzy s klasickým těstem. Recept je proto ideální i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí ve svém stravování lepek.
  • Doba přípravy: 1h 30 min.
  • Porce: pro 2

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Postup

Krok 1

Z liku odkrojte oba konce a nakrájejte jej na přibližně 2 cm tlustá kolečka. Kolečka vložte na plech vyložený papírovými utěrkami a obě strany osolte. Nechte přibližně 30 minut odpočívat – sůl vytáhne z lilku vodu a také případnou hořkost. Předehřejte troubu na 190 °C.

Krok 2

Mezitím si na pánvi rozehřejte 2 až 3 lžičky olivového oleje a orestujte česnek, dokud nezačne vonět. Poté přidejte nakrájená rajčata, italské koření, oregáno a nechte probublávat na mírném plameni, dokud omáčka lehce nezhoustne.

Krok 3

Osušte kolečka lilku, poté vymažte plech lehce olejem a na nej naskládejte kolečka. Pomažte olejem i vršky koleček a posypte italským kořením. Dejte péct přibližně 25 minut.

Krok 4

Mezitím nakrájejte bazalkové lístky na proužky a smíchejte je s parmazánem a eidamem. Po 25 minutách vyndejte lilky z trouby a nastavte ji na grilování. Na každé kolečko rozprostřete rajčatovou omáčku, posypejte bazalkou a posypejte štědrou porcí sýra. Krok 5 Vložte plech s pizzami opět do trouby a pečte, dokud se sýr nerozteče a lehce nezhnědne. To zabere přibližně 6 až 7 minut, ale čas se může lehce lišit. Servírujte horké, posypané drcenou červenou papričkou, pokud chcete pizzy lehce pikantní.  

Ingredience

Pizzy

  • 1 velký lilek, přibližně 25 cm dlouhý (popř. dva menší)
  • 1 lžíce soli (na posypání lilku)
  • 2 lžíce olivového oleje na potření koleček lilku
  • 2 lžičky italského koření
  • 10 velkých bazalkových lístků, nakrájených na proužky
  • 1/3 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/3 hrnku strouhaného eidamu
  • drcená červená paprička na okořenění

Omáčka

  • 2-3 lžičky olivového oleje
  • 3 velké stroužky česneku, nadrcené
  • 420 g krájených rajčat v plechovce
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky sušeného oregána
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Krémová polévka z červené čočky

Video: Marinované kuřecí maso z jedné pánve

Dýňový krém, co má říz

Sushi bowl

Tartaletky s mascarpone a citrónovým krémem

Lahodné mandlové mléko

Krevety se zeleninovým kuskusem

Dort s dvoubarevným korpusem, banánovým krémem a ovocem

Kuřecí kousky v sýrovém těstíčku

Brambory zapečené se slaninou a vejci

Vánoční cukroví – křehké podkovy s čokoládovým zdobením

Likér z ledových kaštanů