Houby zalijte horkou vodou a vařte do změknutí asi 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupanou mrkev nakrájejte na malé kostičky. Bulgur propláchněte teplou vodou. Seitan nakrájejte na malé kousky a petrželku nasekejte najemno.
V hrnci rozehřejte olej, na němž orestujte cibuli dozlatova. Poté přidejte nakrájenou mrkev, kmín a podrcený česnek. Asi minutu míchejte vařečkou, poté přidejte bulgur a uvařené houby spolu s nálevem. Zalijte horkou vodou tak, aby byl bulgur ponořený a voda sahala lehce nad.
Osolte a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 5–7 minut. Přidejte seitan, asi lžíci nasekané petrželky, promíchejte a odstavte z ohně. Hrnec přiklopte a nechte 10 minut dojít. Na talíři ještě lehce posypejte petrželkou.
Bulgur můžete připravit i ve formě přílohy, pokud vynecháte seitan.