Snadný avokádový tatarák s bagetkou

Ingredience na 2 porce
- 2 zralá avokáda
- 1 malá červená cibule nebo šalotka
- 1/4 limety (vymačkaná šťáva)
- 3 sušená rajčata
- 1 lžíce kapari
- chilli paprička (malý kousek)
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- bagetky k podávání
Postup
- Avokáda oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ihned po nakrájení zakápneme šťávou z limetky, aby nám avokádo nezhnědlo. Směs důkladně promícháme.
- Sušená rajčata, chilli papričku i kapary si nakrájíme nadrobno a přidáme do směsi. Nakonec přimícháme i dijonskou hořčici a dle chuti osolíme a opepříme.
- Na pánvi si na přepuštěném másle opečeme narychlo bagetky, které lehce posolíme.
- Avokádový tatarák podáváme nejlépe na rukolovém základu a s opečenými bagetkami.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Hříšně čokoládový dortík z avokáda

Ingredience na 8 porcí
Korpus
- 150 g lískových oříšků
- 200 g vypeckovaných sušených datlí
- 2 lžíce kvalitního kakaa
Krém
- 2–3 zralá avokáda
- 3 lžíce pampeliškového medu (nebo agávového či datlového sirupu)
- špetka himalásjké soli
- 30 g kvalitního kakaa
Na ozdobení
- 2 lžíce lískových oříšků
- 40 g kvalitní hořké čokolády
Postup
- Nejprve si namočíme datle do horké vody.
- Všechny lískové oříšky opražíme na sucho na pánvi, stále mícháme a pražíme cca 5 minut – dokud nezačnou odpadávat slupky. Oříšky dáme do čisté utěrky a třením je zbytků slupek zbavíme. Odebereme si dvě lžíce oříšků a zbytek rozmixujeme na mouku.
- Datle slijeme a rozmixujeme, postupně přidáme rozmixované oříšky a 2 lžíce kakaa. Hmota by se měla lepit, pokud nelepí, přidáme lžíci vody. Tuto hmotu pak vmačkáme do formy vyložené pečicím papírem. Kdo má menší formu, může vymačkat i okraje. Já na to bohužel měla málo hmoty (průměr mé formy = 26cm).
- Avokáda oloupeme malým nožíkem – pozor, chce to trochu citu, dužina je spíše krém, který lze snadno rozmáčknout. Vyndáme pecku a z dužiny vyšleháme jemný krém, který dochutíme pampeliškovým medem, špetkou soli a kakaem. Krém nalijeme do formy a uhladíme špachtlí.
- Dort dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a nasekanými ořechy.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Omeleta s avokádem, mozarellou a fetou

Ingredience na 6 porcí
- 60 g sýru Feta, rozdrobeného na kousky
- 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
- 1/4 nakrájené cibule
- 8 rozšlehaných vajec
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky koření (dle chuti)
- 1 velké avokádo, oloupané a podélně nakrájené
Postup
- Dvě lžičky olivového oleje (popř. více, záleží na velikosti vaší pánve) rozehřejeme na pánvi, nalijeme rozšlehaná vajíčka a přidáme zvolené koření (např. sůl, pepř). (Mezitím si již začneme nahřívat troubu – nastavení gril.)
- Omeletu smažíme na pánvi cca 2 minutky, než začnou hnědnout okraje, poté přidáme mozzarellu, cibuli a vaříme dalších pět minut.
- Po pěti minutách přidáme nakrájené avokádo a celou omeletu posypeme sýrem Feta.
- Přikryjeme pánev poklicí a vaříme další 3 minuty, nebo do té doby, než bude omeleta téměř hotová a Feta se začne rozpouštět.
- Sundáme poklici a pánev vložíme do vyhřáté trouby na 2 minuty, popř. pečeme do té doby, než se rozpustí sýr a omeleta začne na povrchu trochu hnědnout.
- Servírujeme horké. Omeleta je výborná s trochou zakysané smetany.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Avokádové guacamole

Ingredience na 2 porce
- 1 zralé avokádo
- šťáva z půlky limetky
- 1/2 najemno nakrájené červené cibule
- 2 velká masitá rajčata
- 1 stroužek česneku
- snítka nasekaného koriandru
- sůl
Postup
- Nejlépe ve velkém hmoždíři rozmačkejte avokádo s limetkovou šťávou a solí.
- Přidejte na malé kousky nakrájená rajčata, cibuli, koriandr a česnek.
- Podle chuti případně dosolte nebo přidejte limetkovou šťávu.
- Guacamole nechte v lednici cca na 1 hodinu vychladit a podávejte.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Tuňáková pomazánka s avokádem

Ingredience na 2 porce
- 100 g tuňáka v olivovém oleji
- 2 vařená vejce
- 1 větší avokádo
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- kousek cibule
- čerstvě mletý pepř a sůl
- citronová šťáva
Postup
- Tuňáka, dužninu z avokáda a žloutky rozmačkejte vidličkou. Lehce našlehejte.
- Přidejte drobně pokrájenou cibuli, hořčici a posekané vaječné bílky. Vše promíchejte.
- Chutě dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Při servírování podle fantazie ozdobte. Pomazánka je vynikající se salátovou okurkou nebo naplněná v malých rajčatech a dopněna kapary.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Krémový avokádový dresing k masu i zelenině

- Čas přípravy: 10 minut
- Porce: 8-10
Ingredience
- 2 zralá avokáda, zbavená pecek a oloupaná
- 1 hrnek podmáslí
- 1/4 hrnku majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
- šťáva z půl limetky
- 1/4 hrnku petržele, nasekané
- 2 lžíce pažitky, nasekané
Postup
- Vložte obě avokáda, podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, ocet, sůl, pepř, česnek a šťávu z limetky do mixéru a mixujte dohladka.
- Nalijte do mísy, přisypte bylinky a dobře promíchejte.
- Přelijte do sklenice, ve které chcete dresing skladovat, dobře zavřete a uložte do lednice.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Jemný veganský čokoládový dort s avokádem

- Doba přípravy: 1h
- Porce: pro 6
Ingredience
Korpus
- 3 hrnky hladké mouky
- 5 lžic holandského kakaa
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku oleje
- 1 zralé avokádo, rozmačkané
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce bílého octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnku krupicového cukru
Krém
- 2 zralá avokáda, rozmačkaná
- 2 hrnky moučkového cukru
- 5 lžic holandského kakaa
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte dvě dortové formy o průměru 22 cm.
- Ve velké míse promíchejte mouku, kypřící prášek a sodu, kakao a sůl.
- V druhé misce rozšlehejte olej se zbytkem ingrediencí na korpus.
- Smíchejte obě směsi v hladké těsto. Rozdělte jej mezi dvě formy a pečte přibližně 30 minut.
- Nechte oba korpusy úplně vychladnout, poté smíchejte ingredience na krém a natřete jej na střed a poté vršek dortu. Uchovávejte dort v chladu.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou

Ingredience
- 180 g celozrnných špaget
- 1 velké avokádo, bez pecky a oloupané
- 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku, nadrcený
- 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 lžičky soli
- špetka mletého pepře
Postup
- Přiveďte vodu k varu, osolte a uvařte špagety.
- Do mixéru vložte nakrájené avokádo, česnek, citrónovou šťávu, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
- Přesypte uvařené špagety do velké mísy, polijte omáčkou a dobře promíchejte. Přidejte pepř a sůl dle chuti a podávejte.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Zdravé lanýže z čokolády a avokáda s nádherně krémovou texturou

- Čas přípravy: 30 minut
- Doba chladnutí: 1 hodina
- Celkový čas: 1 hodina a 30 minut
- Porcí: 18-20
- 1 lanýž má cca 100 kcal
Ingredience
- 1 střední zralé avokádo
- 280 g čokoládových kousků/ hořké čokolády nakrájené na menší kousky
- 2 lžíce neslazeného kakaa
Postup
- Rozkrojte avokádo a vydlabejte jej. Přendejte do mísy a vidličkou rozmačkejte dužinu dohladka. Polovinu množství čokoládových kousků rozkrájejte na ještě menší kousky a dejte bokem.
- Rozpusťte zbytek čokolády v mikrovlnce nebo nad parou.
- Smíchejte avokádo s rozpuštěnou čokoládou dohladka. Přidejte na kousky nakrájenou čokoládu. Vložte mix do lednice na aspoň hodinu.
- Zhruba jednu lžíci směsi naberte a vytvořte z ní dlaněmi kuličku a tu obalte v kakau. Takto pokračujte s dalšími.
- Dejte ještě na chvíli do lednice a podávejte.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Fit-Recept na svěží avokádový hummus ve 2 krocích

Ingredience
- 425 g uvařené cizrny
- 2 středně velká zralá avokáda
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a půl lžíce tahini pasty
- 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 stroužek česneku
- špetka soli a pepře
- špetka kmínu
- 1 – 2 lžíce koriandru
- vločky sušené červené papriky
Postup
- Krok 1: Cizrnu, olivový olej, tahini pastu, limetkovou šťávu a česnek dáme do kuchyňského robotu a mixujeme zhruba 2 minuty, dokud nám nevznikne hladká směs.
- Krok 2: Přidáme sůl, pepř, kmín a avokádo a mixujeme další 2 minuty, až dostaneme jemnou a krémovou konzistenci avokádového hummusu.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Lahodný puding z avokáda – dietní a bez vaření

Ingredience
- 1 zralé avokádo (vypeckované)
- 6-10 datlí – záleží na velikosti, s 8 datlemi ovšem těžko uděláte chybu, pokud jsou suché, doporučujeme je předem namočit
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa. Doporučujeme použít kakao, které nemá snížení obsah tuku, protože takové má mnohem lůahodnější chuť.
- ½ hrnku vody
Postup
- Krok 1: Všechny ingredience vyjma vody dáme do mixéru a mixujeme.
- Krok 2: Postupně přiléváme vodu a to tak dlouho, dokud hmota nepřipomíná texturu pudinku. Jednou za čas mixér zastavíme a stěrkou ze stran setřeme veškerý pudink, aby se rozmixovaly všechny hrudky.
- Tipy: Namísto datlí můžete použít rozinky. Popřípadě můžeme rozinky i datle úplně vynechat a použít med nebo stévii.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Opékaný toast s avokádem a olivovým olejem

- Čas přípravy: 5 minut
- Porce: pro 1
Ingredience
- 1 plátek celozrnného toastového chleba
- 1/2 avokáda, vypeckovaného a nakrájeného na plátky
- lupínková sůl (např. Maldonská)
- černý mletý pepř
- olivový olej
- drcený červený pepř
Postup
- Na toast rozprostřete plátky avokáda a pomocí vidličky je rozmačkejte.
- Posypejte solí, červeným a černým pepřem. Pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Čokoládové sušenky s avokádem

Ingredience
- 110 g hořké čokolády
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1/4 hrnku mandlového másla
- 1 zralé avokádo
- 1/2 hrnku medu
- 3 vejce
- 1/4 hrnku kakaa
- 3 lžíce mandlové mouky
Postup
- V kuchyňském robotu rozmixujte dohladka dužinu z avokáda.
- Rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem, nejlépe ve vodní lázni.
- Smíchejte s avokádem rozpuštěnou čokoládu s kokosovým olejem, mandlové máslo, med, vejce, kakao a mandlovou mouku.
Celý recept si můžete přečíst zde.
Domácí Nutella z avokáda – o 62% méně kalorií, hotovo za 5 minut

Ingredience
- 1 zralé avokádo
- 20g holandského kakaa (100% kakaový prášek)
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 30g agávového sirupu
Postup
Dužinu z avokáda vydlabeme a spolu s ostatními ingrediencemi umixujeme v mixéru, či tyčovým mixérem, dokud nezískáme hladký krém.
Celý recept i s videem si můžete najít zde.