14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

To nejlepší z našeho webu. Moderní a lehké recepty plné vitamínů a zdravých tuků. Avokádo můžete využít do dresinků, salátů, pomazánek i zdravých dezertů. :)

Redakce

Autor

5.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Snadný avokádový tatarák s bagetkou

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience na 2 porce

  • 2 zralá avokáda
  • 1 malá červená cibule nebo šalotka
  • 1/4 limety (vymačkaná šťáva)
  • 3 sušená rajčata
  • 1 lžíce kapari
  • chilli paprička (malý kousek)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • bagetky k podávání

Postup

  1. Avokáda oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Ihned po nakrájení zakápneme šťávou z limetky, aby nám avokádo nezhnědlo. Směs důkladně promícháme.
  3. Sušená rajčata, chilli papričku i kapary si nakrájíme nadrobno a přidáme do směsi. Nakonec přimícháme i dijonskou hořčici a dle chuti osolíme a opepříme.
  4. Na pánvi si na přepuštěném másle opečeme narychlo bagetky, které lehce posolíme.
  5. Avokádový tatarák podáváme nejlépe na rukolovém základu a s opečenými bagetkami.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Hříšně čokoládový dortík z avokáda

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience na 8 porcí

Korpus

  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g vypeckovaných sušených datlí
  • 2 lžíce kvalitního kakaa

Krém

  • 2–3 zralá avokáda
  • 3 lžíce pampeliškového medu (nebo agávového či datlového sirupu)
  • špetka himalásjké soli
  • 30 g kvalitního kakaa

Na ozdobení

  • 2 lžíce lískových oříšků
  • 40 g kvalitní hořké čokolády

Postup

  1. Nejprve si namočíme datle do horké vody.
  2. Všechny lískové oříšky opražíme na sucho na pánvi, stále mícháme a pražíme cca 5 minut – dokud nezačnou odpadávat slupky. Oříšky dáme do čisté utěrky a třením je zbytků slupek zbavíme. Odebereme si dvě lžíce oříšků a zbytek rozmixujeme na mouku.
  3. Datle slijeme a rozmixujeme, postupně přidáme rozmixované oříšky a 2 lžíce kakaa. Hmota by se měla lepit, pokud nelepí, přidáme lžíci vody. Tuto hmotu pak vmačkáme do formy vyložené pečicím papírem. Kdo má menší formu, může vymačkat i okraje. Já na to bohužel měla málo hmoty (průměr mé formy = 26cm).
  4. Avokáda oloupeme malým nožíkem – pozor, chce to trochu citu, dužina je spíše krém, který lze snadno rozmáčknout. Vyndáme pecku a z dužiny vyšleháme jemný krém, který dochutíme pampeliškovým medem, špetkou soli a kakaem. Krém nalijeme do formy a uhladíme špachtlí.
  5. Dort dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a nasekanými ořechy.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Omeleta s avokádem, mozarellou a fetou

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience na 6 porcí

  • 60 g sýru Feta, rozdrobeného na kousky
  • 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • 1/4 nakrájené cibule
  • 8 rozšlehaných vajec
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 lžičky koření (dle chuti)
  • 1 velké avokádo, oloupané a podélně nakrájené

Postup

  1. Dvě lžičky olivového oleje (popř. více, záleží na velikosti vaší pánve) rozehřejeme na pánvi, nalijeme rozšlehaná vajíčka a přidáme zvolené koření (např. sůl, pepř). (Mezitím si již začneme nahřívat troubu – nastavení gril.)
  2. Omeletu smažíme na pánvi cca 2 minutky, než začnou hnědnout okraje, poté přidáme mozzarellu, cibuli a vaříme dalších pět minut.
  3. Po pěti minutách přidáme nakrájené avokádo a celou omeletu posypeme sýrem Feta.
  4. Přikryjeme pánev poklicí a vaříme další 3 minuty, nebo do té doby, než bude omeleta téměř hotová a Feta se začne rozpouštět.
  5. Sundáme poklici a pánev vložíme do vyhřáté trouby na 2 minuty, popř. pečeme do té doby, než se rozpustí sýr a omeleta začne na povrchu trochu hnědnout.
  6. Servírujeme horké. Omeleta je výborná s trochou zakysané smetany.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Avokádové guacamole

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience na 2 porce

  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z půlky limetky
  • 1/2 najemno nakrájené červené cibule
  • 2 velká masitá rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • snítka nasekaného koriandru
  • sůl

Postup

  1. Nejlépe ve velkém hmoždíři rozmačkejte avokádo s limetkovou šťávou a solí.
  2. Přidejte na malé kousky nakrájená rajčata, cibuli, koriandr a česnek.
  3. Podle chuti případně dosolte nebo přidejte limetkovou šťávu.
  4. Guacamole nechte v lednici cca na 1 hodinu vychladit a podávejte.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Tuňáková pomazánka s avokádem

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience na 2 porce

  • 100 g tuňáka v olivovém oleji
  • 2 vařená vejce
  • 1 větší avokádo
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • kousek cibule
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • citronová šťáva

Postup

  1. Tuňáka, dužninu z avokáda a žloutky rozmačkejte vidličkou. Lehce našlehejte.
  2. Přidejte drobně pokrájenou cibuli, hořčici a posekané vaječné bílky. Vše promíchejte.
  3. Chutě dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Při servírování podle fantazie ozdobte. Pomazánka je vynikající se salátovou okurkou nebo naplněná v malých rajčatech a dopněna kapary.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Krémový avokádový dresing k masu i zelenině

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem
  • Čas přípravy: 10 minut
  • Porce: 8-10

Ingredience

  • 2 zralá avokáda, zbavená pecek a oloupaná
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1/4 hrnku bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
  • šťáva z půl limetky
  • 1/4 hrnku petržele, nasekané
  • 2 lžíce pažitky, nasekané

Postup

  1. Vložte obě avokáda, podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, ocet, sůl, pepř, česnek a šťávu z limetky do mixéru a mixujte dohladka.
  2. Nalijte do mísy, přisypte bylinky a dobře promíchejte.
  3. Přelijte do sklenice, ve které chcete dresing skladovat, dobře zavřete a uložte do lednice.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Jemný veganský čokoládový dort s avokádem

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem
  • Doba přípravy: 1h
  • Porce: pro 6

Ingredience

Korpus

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 zralé avokádo, rozmačkané
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnku krupicového cukru

Krém

  • 2 zralá avokáda, rozmačkaná
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 5 lžic holandského kakaa

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte dvě dortové formy o průměru 22 cm.
  2. Ve velké míse promíchejte mouku, kypřící prášek a sodu, kakao a sůl.
  3. V druhé misce rozšlehejte olej se zbytkem ingrediencí na korpus.
  4. Smíchejte obě směsi v hladké těsto. Rozdělte jej mezi dvě formy a pečte přibližně 30 minut.
  5. Nechte oba korpusy úplně vychladnout, poté smíchejte ingredience na krém a natřete jej na střed a poté vršek dortu. Uchovávejte dort v chladu.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience

  • 180 g celozrnných špaget
  • 1 velké avokádo, bez pecky a oloupané
  • 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku, nadrcený
  • 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka mletého pepře

Postup

  1. Přiveďte vodu k varu, osolte a uvařte špagety.
  2. Do mixéru vložte nakrájené avokádo, česnek, citrónovou šťávu, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
  3. Přesypte uvařené špagety do velké mísy, polijte omáčkou a dobře promíchejte. Přidejte pepř a sůl dle chuti a podávejte.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Zdravé lanýže z čokolády a avokáda s nádherně krémovou texturou

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem
  • Čas přípravy: 30 minut
  • Doba chladnutí: 1 hodina
  • Celkový čas: 1 hodina a 30 minut
  • Porcí: 18-20
  • 1 lanýž má cca 100 kcal

Ingredience

  • 1 střední zralé avokádo
  • 280 g čokoládových kousků/ hořké čokolády nakrájené na menší kousky
  • 2 lžíce neslazeného kakaa

Postup

  1. Rozkrojte avokádo a vydlabejte jej. Přendejte do mísy a vidličkou rozmačkejte dužinu dohladka. Polovinu množství čokoládových kousků rozkrájejte na ještě menší kousky a dejte bokem.
  2. Rozpusťte zbytek čokolády v mikrovlnce nebo nad parou.
  3. Smíchejte avokádo s rozpuštěnou čokoládou dohladka. Přidejte na kousky nakrájenou čokoládu. Vložte mix do lednice na aspoň hodinu.
  4. Zhruba jednu lžíci směsi naberte a vytvořte z ní dlaněmi kuličku a tu obalte v kakau. Takto pokračujte s dalšími.
  5. Dejte ještě na chvíli do lednice a podávejte.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Fit-Recept na svěží avokádový hummus ve 2 krocích

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience

  • 425 g uvařené cizrny
  • 2 středně velká zralá avokáda
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a půl lžíce tahini pasty
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli a pepře
  • špetka kmínu
  • 1 – 2 lžíce koriandru
  • vločky sušené červené papriky

Postup

  • Krok 1: Cizrnu, olivový olej, tahini pastu, limetkovou šťávu a česnek dáme do kuchyňského robotu a mixujeme zhruba 2 minuty, dokud nám nevznikne hladká směs.
  • Krok 2: Přidáme sůl, pepř, kmín a avokádo a mixujeme další 2 minuty, až dostaneme jemnou a krémovou konzistenci avokádového hummusu.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Lahodný puding z avokáda – dietní a bez vaření

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience

  • 1 zralé avokádo (vypeckované)
  • 6-10 datlí – záleží na velikosti, s 8 datlemi ovšem těžko uděláte chybu, pokud jsou suché, doporučujeme je předem namočit
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa. Doporučujeme použít kakao, které nemá snížení obsah tuku, protože takové má mnohem lůahodnější chuť.
  • ½ hrnku vody

Postup

  • Krok 1: Všechny ingredience vyjma vody dáme do mixéru a mixujeme.
  • Krok 2: Postupně přiléváme vodu a to tak dlouho, dokud  hmota nepřipomíná texturu pudinku. Jednou za čas mixér zastavíme a stěrkou ze stran setřeme veškerý pudink, aby se rozmixovaly všechny hrudky.
  • Tipy: Namísto datlí můžete použít rozinky. Popřípadě můžeme rozinky i datle úplně vynechat a použít med nebo stévii.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Opékaný toast s avokádem a olivovým olejem

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem
  • Čas přípravy: 5 minut
  • Porce: pro 1

Ingredience

  • 1 plátek celozrnného toastového chleba
  • 1/2 avokáda, vypeckovaného a nakrájeného na plátky
  • lupínková sůl (např. Maldonská)
  • černý mletý pepř
  • olivový olej
  • drcený červený pepř

Postup

  1. Na toast rozprostřete plátky avokáda a pomocí vidličky je rozmačkejte.
  2. Posypejte solí, červeným a černým pepřem. Pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Čokoládové sušenky s avokádem

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience

  • 110 g hořké čokolády
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1/4 hrnku mandlového másla
  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 hrnku medu
  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 3 lžíce mandlové mouky

Postup

  1. V kuchyňském robotu rozmixujte dohladka dužinu z avokáda.
  2. Rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem, nejlépe ve vodní lázni.
  3. Smíchejte s avokádem rozpuštěnou čokoládu s kokosovým olejem, mandlové máslo, med, vejce, kakao a mandlovou mouku.

Celý recept si můžete přečíst zde.

Domácí Nutella z avokáda – o 62% méně kalorií, hotovo za 5 minut

14 nejoblíbenějších receptů s avokádem

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 20g holandského kakaa (100% kakaový prášek)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 30g agávového sirupu

Postup

Dužinu z avokáda vydlabeme a spolu s ostatními ingrediencemi umixujeme v mixéru, či tyčovým mixérem, dokud nezískáme hladký krém.

Celý recept i s videem si můžete najít zde.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jablečné růže z listového těsta

Celozrnné piškoty s vločkami a medem

4 recepty na nepečené fitness kuličky

Bezlepkové pomerančové wafle

Hříšně čokoládový dortík z avokáda

Boeuf bourguignon – hovězí po burgundsku

Celozrnné těstoviny s brokolicí a česnekem

Třívrstvé kakaové řezy s jogurtem, karamelem a čokoládovou polevou

Čokoládové muffiny

Pečený čaj ze směsi domácího a exotického ovoce

Brambory zapečené s rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Bruschette se špagetovou dýní