Kurkuma
Pochází z Asie, majoritně se používá pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Nejnovější studie prokázaly, že též významně podporuje mozkové kognitivní funkce, a to zejména u starších lidí. Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka, také někdy nazývaná “Koa”. Používá se například k zahušťování polévek. Kurkuma se též užívá jako barvivo do těstovin, polévek či rýže. (cs.wikipedia.org)
Skořice
Koření je kůrou tropických stálezelených stromů skořicovníků. Má léčivé účinky, vyrábí se z ní tinktury, silice i olej. Je nasládlá a příjemně voní díky sloučenině zvané cinnamaldehyd. Zvyšuje chuť k jídlu, osvěžuje a podporuje trávení.
Účinky:
- snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace
- štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje nevolnosti břicha
- zevní použití proti revma
- má dezinfekční účinky a ničí bakterie (cs.wikipedia.org)
Zázvor
Zázvor disponuje antibakteriálními a protizánětlivými účinky, podobně jako skořice. Také pomáhá při nevolnostech různého původu, zvlášť těhotenských. Funguje jako prevence chřipky či rýmy, popřípadě pomáhá při její léčbě. Stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. (cs.wikipedia.org)
- Doba přípravy: 10 minut
- Porce: 2